Küresel piyasalar Trump endişesi yaşıyor

ABD Başkanı Trump'ın başlıca seçim vaatlerinden olan Obama dönemi sağlık sigortası düzenlemelerini kaldırmak için hazırladığı tasarıya kendi partisinden destek bulmakta zorlanması piyasalarda endişe yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD endeks vadeli işlemleri ve dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın hazırldığı ilk büyük yasa teklifi olan sağlık tasarısını Kongre'den geçirememesinin ardından vergi kesintilerini ve kamu harcamalarının artırımı önerileri için yeterli destek toplayıp toplayamacağına ilişkin şüphelerle gerilerken, Asya borsaları da güç bulmakta zorlanıyor.

ABD endeks vadeli işlemleri, ABD borsalarının açılışta gerileyeceğine işaret ederek Asya piyasalarındaki yoğun hacimli işlemlerde yüzde 0.7 geriledi.

Yatırımcılar arasında "Trumpflasyon işlemi" şeklinde adlandırılan, ABD ve dünya ekonomisinde devam etmesi öngörülen toparlanma ile bağlantılı emtia gibi varlıkların satın alındığı işlemler satış baskısı altında kaldı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi geçen haftayı üç haftadan beri ilk defa düşüşle kapattıktan sonra bugün yatay seyrediyor.

Japonya da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,44 azalışla 18.985,59 puandan kapandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay seyrediyor.

Küresel piyasalarda yoğun veri akışının olduğu bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Fed üyelerinin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

Analistler, bu hafta ABD de 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verisi ile yarınki Fed Başkanı Janet Yellen başta olmak üzere Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında ise bu hafta Euro Bölgesi enflasyon ve İngiltere 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verilerinin izlenecek. İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci (Brexit) 29 Mart'ta başlayacak.

Borsa haftaya ekside başladıBorsa haftaya ekside başladı

 

Dolar son 1 ayın en düşüğündeDolar son 1 ayın en düşüğünde