Küresel piyasalar yeniden pozitif

Trump'ın Çin ile ilişkilere yönelik ılımlı mesajları ve Huawei CFO'sunun şartlı tahliyesiyle Asya ve ABD piyasaları değer kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret görüşmeleri hakkında iyimser ifadeler kullanmasının ardından yükseldi. Küresel piyasalarda bugün ekim ayı Euro Bölgesi sanayi üretimi ve kasım ayı ABD enflasyonu verileri izlenecek.

Trump, Reuters ile söyleşisinde Çin ile ticaret müzakerelerinin telefon üzerinde yürütüldüğünü ve iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasına varılacağından emin olana kadar Çin ürünlerinden alınan gümrük vergisini yükseltmeyeceğini ifade etti.

Trump ayrıca ulusal güvenliği artıracaksa veya Çin ile ticaret anlaşmasına varılmasını sağlayacaksa ABD Adalet Bakanlığı'nın Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei'nin üst düzey yöneticisi aleyhine başlattığı sürece müdahil olacağını ifade etti.

Kanada mahkemesi yaklaşık iki hafta önce tutuklanan Huawei'nin üst düzey yöneticisini dün kefaletle serbest bıraktı.

Bu gelişmeler birkaç gündür gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksini yüzde 1 yukarı taşıdı. Nikkei endeksi yüzde 1.9, Çin'deki büyük şirketleri izleyen endek yüzde 0.4, ABD'nin S&P 500 vadeli kontratları ise yüzde 0.4 yükseldi.

Dolar endeksi 1 ayın zirvesine yakın

Dolar yönünü yukarı çeviren ABD Hazine tahvil getirilerinden ve Brexit belirsizliğinden doları değer yitiren sterlinden destek bularak yaklaşık bir ayın zirvesine yakın seyrini sürdürdü.

Dolar endeksi dün 97.545 ile 13 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün 97.387'de bulunuyor.

Dün 5.30-5.40 aralığında dalgalanan dolar/TL kuru, doların küresel piyasalarda yükselmesine paralel yukarı yönde hareket ediyor. Kur bu sabah saat 08:24'te hafif yükselişle 5.3568 seviyesinde yer aldı.