Küresel piyasalar zirve arayışında

ABD borsaları yaklaşık 17 yılın en yüksek seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, Avrupa ve Asya borsalarında da kazanımlar dikkat çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) arz kısıntısına yönelik anlaşmaya yakın olduğu haberleriyle yükselen petrolden güç bulurken, dolar endeksi ile tahvil faizlerindeki dengelenme eğilimine bağlı olarak temkinli seyrin devam etmesi bekleniyor.

OPEC'in gelecek hafta Viyana'da gerçekleştireceği toplantı öncesinde, örgüt üyelerinin arz kısıntısına yönelik anlaşma ihtimalinin yüksek olduğu haberleri ile Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5 değer kazanırken, bugün 49,61 dolarla 3 haftanın zirvesini gördü. Petrol fiyatlarındaki artış küresel pay piyasalarında yükselişi de beraberinde getirirken, dolar endeksinin 101'in altına inmesi de söz konusu yükselişi destekledi.

Tüm bu gelişmelerle Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,47, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,89 değer kazandı. Böylece her 3 endeks, yaklaşık 17 yılın en yüksek seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Analistler, dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'dan da faiz artırımını destekleyecek yönde açıklamalar geldiğini, buna karşın dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin dengelenme sürecine girdiğini belirterek, ABD'de bugün Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi ile ikinci el konut satışlarının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa'da ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bölge ekonomisinin daha çok genişlemesini önleyen birtakım yapısal sıkıntılarla karşı karşıya olunduğunu belirterek, büyüme dostu mali politikaların ekonomiyi desteklemek için kullanılması çağrısında bulundu. Draghi'nin açıklamaları ve dolardaki sakinleşmenin etkisiyle avro/dolar paritesi, dün yaklaşık bir yılın en düşük seviyesinden yükselişe geçerken, bugün 1,06'nın üzerinde dengelendi. Öte yandan İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,19 ve Paris'te CAC endeksi yüzde 0,56 yükseldi.

Analistler, bugün veri akışının sakin olduğunu, Avro Bölgesi'nde kasım ayı tüketici güven endeksinin takip edileceğini kaydetti.

Asya borsaları yükseldi

Asya borsalarında Japonya'da Nikkei endeksi günü yüzde 0,3 değer kazancıyla 18.162,94 puandan kapandı. Dolar/yen paritesi ise 111 seviyelerinde yatay seyrediyor.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 artışla 3.241,48 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,2 yükselişle 25.821,37 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,3 primle 1.983,47 puanda bulunuyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 değer kazandı ve kapanışta 1.983,47 puan oldu.