Küresel piyasalarda Fed haftası

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak Fed toplantı tutanaklarına odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar geçen hafta özellikle haftanın ikinci yarısında etkisini artıran kar satışlarının etkisiyle negatif seyrederken, bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği ve tahvil alım programını değiştirmediği toplantının tutanaklarına odaklanacak.

Geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,20 oranında değer kaybeden Dow Jones endeksi, haftanın son üç işlem gününde yaklaşık yüzde 2,5 oranında düşüş kaydetmiş oldu. Haftayı 15.081 puanla tamamlayan Dow Jones endeksi, böylece 31 Aralık 2012 tarihinden bu yana ilk kez 100 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış yaptı. Bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, Dow Jones endeksinde teknik olarak 14.900 desteğinin gündeme geldiğini ve bu seviyelere yaklaşması durumunda gelmesi muhtemel tepki alışlarının gücünün takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında ise ABD piyasalarına rağmen genel olarak hisse senedi piyasalarında daha pozitif bir hava hakimdi. Eylül ayında Almanya'da yapılacak genel seçimler öncesinde açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Avrupa ekonomisindeki toparlanmaya dikkati çeken raporların hisse senedi piyasalarını desteklediği görüldü. Almanya'da DAX endeksi geçen haftanın son işlem gününde yüzde 0,19 oranında değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 oranında yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise açıklanan sanayi üretimi, cari açık ve işsizlik verilerinin iyi gelmesiyle görülen diğer piyasalardan pozitif ayrışma isteği, ABD'de özellikle haftalık işsizlik başvurularının son altı ayın en düşüğüne gerilemesinin parasal genişlemeye yönelik tedirginliği artırmasıyla son iki işlem gününde kar satışlarını tetikledi. Haftanın son işlem gününü yüzde 0,40 oranında yükselişle 74.275 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, teknik olarak 72.000 - 77.000 bandı içindeki dalgalı hareketini devam ettirdi. Yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, ABD'den gelecek haber ve açıklamalarla ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin seyrinin ise ana yönü tayin edeceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği önemli bir veri akışının olmadığını vurgulayan analistler, piyasaların kendi iç dinamiklerine döneceğini ve haftanın ilk işlem gününde düşük hacimli bir seyrin izlenebileceğini tahmin ediyor.