Küresel piyasalarda gözler kur hareketlerinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Küresel piyasalarda son dönemde kur hareketliliklerine yönelik tartışmalar dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından düşüşe geçen euro ile gündemdeki ağırlığını artırdı.
 
Piyasada ''kur savaşları'' olarak tabir edilen, ülkelerin para birimlerinin kendi ekonomik aktivitelerini desteklemesi yönünde adımlar atması, uluslararası piyasada spekülatif işlemlerle de birleşince önemli tartışma ve tedirginlikleri beraberinde getiriyor.
Dün ECB Başkanı Draghi'nin euronun diğer para birimlerine karşı değerlenmesiyle ilgili sorulara verdiği cevaplar piyasada ECB'nin değerli euroya izin vermeyeceği yönünde algılandı ve euro/dolar paritesi 1,36 sınırından 1,34 seviyelerine kadar geriledi.
 
ABD'de hisse senedi piyasalarında dün yatay bir seyir izlendi ve Dow Jones endeksi günü yüzde 0,10 oranında yükselişle 13.912 puandan kapattı. Avrupa tarafında Dax endeksi ABD borsalarına ile paralel hareket ederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 1,15 oranında değer kaybetti.
Yurt içinde de İMKB 100 endeksi ocak ayında tüm beklentilerin üzerinde gerçekleştirdiği hızlı yükselişin getirilerinin tamamını dünkü düşüşle birlikte geri vermiş oldu. Dün yüzde 2,38 oranında değer kaybederek 78.149 puanla 31 Aralık 2012 tarihinden beri gördüğü en düşük seviyeye gerileyen endeksin düşüşünde banka hisseleri dün yine başroldeydi.
Bugün Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin canlanmayı işaret etmesinin pozitif etkisiyle güne başlayacak olan küresel piyasalarda Almanya ve ABD'de açıklanacak dış ticaret verileri ile yurt içinde sanayi üretimi verisi takip edilecek.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
 
09.00 Almanya, aralık ayı dış ticaret verileri
10.00 Türkiye, aralık ayı sanayi üretimi
11.00 İtalya, aralık ayı sanayi üretimi
15.30 ABD, aralık ayı dış ticaret verileri
17.00 ABD, aralık ayı toptan mamul stokları