Küresel piyasalarda gözler Trump-Xi buluşmasına çevrildi

Bu hafta piyasaların gözü cuma günkü gerçekleşecek Trump-Xi buluşmasında olacak. İki liderin "ticaret savaşları" derinleşmeden uzlaşıya varıp varamayacağı yatırımcıların ana gündemi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları ve ABD endeks vadeli işlemleri ABD'de tatil dönemi alışverişlerinin şirket bilançolarını destekleyeceği beklentisiyle ılımlı yükselirken, petrol fiyatlarındaki düşüş küresel ekonominin görünümü hakkındaki endişeleri canlı tuttu.

ABD ile Çin'in liderlerinin cuma günü yapacakları, ülkeleri arasındaki ticaret anlaşmazlığını ele almaları beklenen görüşme öncesinde yatırımcıların temkinli oldukların görülüyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Hong Kong ve Tayvan borsalarının öncülüğünde yüzde 0.7, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

ABD endeks vadeli işlemleri ABD'li tüketicilerin Şükran Günü sonrasında başlayan alışveriş döneminde yüksek harcama yapacakları beklentisiyle yüzde 0.4 artıda seyrediyor.

ABD'li tüketicilerin bu dönemde yaptıkları alışveriş perakende şirketlerinin kârları açısından belirleyici oluyor.

S&P 500 tarihi zirvenin yüzde 10 altında

ABD borsaları cuma günü satış yoğun bir seans geçirdi. S&P 500 endeksi altı aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde kapandı. Enerji şirketleri ise petrol fiyatlarındaki keskin düşüşe paralel sert geriledi.

S&P 500 endeksi cuma günü yüzde 0.66 gerileyerek 20 Eylül'de gördüğü tarihi zirveden bu yana yüzde 10.2 düşüş kaydetmiş oldu. Endeks böylece bu yıl, şubat ayından bu yana ikinci defa yüzde 10'luk düzeltme bölgesine girdi.

Ucuz petrol dolara olan talebi artırdı

Petrol piyasasında kırılgan seyir de sürüyor. Cuma günü yüzde 8 gerileyen petrol fiyatları ekim ayından bu yana en düşük seviyede bulunuyor.

Dolar, küresel ekonomik büyümenin güç kaybettiği endişeleriyle yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesi ve bu çerçevede likiditesi en yüksek para birimi olan dolara geçmeleri sonucu geçen hafta kaydettiği kazanımları korudu. Petrol fiyatlarının geçen hafta art arda sert değer yitirmesi ve küresel ekonominin güç kaybettiği endişelerini canlandırması dolara olan talebi artırdı.

Trump - Xi görüşmesi izleniyor

Yatırımcıların bu hafta izlediği gelişmelerin başında ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 30 Ağustos'ta Buenos Aires'teki G20 zirvesi sırasında yapacağı görüşme yer alıyor.

İki liderin ülkeleri arasındaki ticaret anlaşmazlığını ele alması bekleniyor. Görüşmede tarafların ortak bir noktada anlaşıp anlaşmadığı izlenecek. Anlaşma sağlanamaması halinde ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründe yüzde 10 olan gümrük vergisini gelecek yıl başlarında yüzde 25'e yükseltecek.

Analistler Çin'in gümrük vergisindeki bu artışı ertelemesi için ABD'yi ikna etmesi halinde iki ülke arasındaki ticaret müzakerelerinin ilerlemesi için bir fırsat oluşacağını ve ertelemenin piyasaları destekleyeceğini ifade ediyorlar.