Küresel piyasalarda satıcılar güçlendi

Küresel piyasalar, Ukrayna'daki referandum öncesi oluşan gerginiğin riskleriyle kayıplar yaşadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda Çin'in büyümesine yönelik soru işaretlerinin artması ve Ukrayna'ya ilişkin gerilimin artabileceği endişeleri nedeniyle satış baskılarının güçlendiği ve hisse senedi piyasalarında yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değişen kayıplar görüldü. 

ABD'de dün beklentilerden iyi gelen perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvuruları ile güne pozitif başlayan New York borsasında, Çin'de son dönem açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırması ve Ukrayna ile ilgili tedirginlikler güçlü satışlara neden oldu. Analistler, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanmak için referandum yapacağına dair alınan karar sonrasında Rusya ile Avrupa ve ABD arasında gerilimin artacağı beklentilerini hafta sonu öncesinde güçlendirdiğini, bunun da küresel piyasalarda riskli varlıklardan çıkışa neden olduğunu belirtiyor.  

ABD'de dün 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,73'den yüzde 2,64 seviyesine kadar gerilerken Dow Jones endeksi yüzde 1,41, S&P 500 endeksi yüzde 1,17, Nasdaq bileşik endeksi de yüzde 1,46 oranında düşüş kaydetti.  

Avrupa tarafında da gelişmiş ülke tahvil faizlerinde risksiz varlıklara olan talebin artması nedeniyle düşüşler görülürken Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,86, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,01, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,29 oranında geriledi. Avro/dolar paritesi ise yükseliş eğilimini devam ettirerek dün Ekim 2011'den beri gördüğü en yüksek seviye olan 1,3967'ye yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin gerektiğinde sözle yönlendirme ile avrodaki hareketlerin sınırlandırılabileceğine işaret eden söylemi paritenin 1,3850 seviyelerine gerilemesine neden oldu. 

Yurtiçi piyasalarda ise son açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve özellikle banka hisselerinin çok ucuz kaldığına yönelik iyimserlikle yurtdışından pozitif yönde ayrıştığı görüldü. Dolar/TL dün 2,22 seviyesinin altına kadar geriledi, BIST 100 endeksi ise sert düşüşle başladığı günü kayıplarını telafi ederek yükselişle tamamladı. Buna karşın analistler, yurtdışında görülen hızlı düşüşlerin bugün Borsa'da pozitif ayrışmayı engelleyebileceğini belirterek, hafta sonu öncesinde satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor. Yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı beklenti anketinin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 62.000 seviyesinin destek, 64.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu vurguluyor.