Küresel piyasaların da tadı yok

Dış borsalar genel olarak dalgalı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki yükselişini sürdürürken, pay piyasaları genel olarak dalgalı bir seyir izlese de yükseliş isteğini koruyor. 

ABD

ABD'de dün veri gündeminin zayıf olmasına karşın, dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki yükselişini sürdürdü. Dolar endeksi 97,30 seviyesinden 98,20'ye kadar yükselirken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,20 seviyelerinde dengelendi. 

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,39, Nasdaq endeksi yüzde 0,31 yükseliş kaydetti. 

Analistler, bugün açıklanacak JOLT açık iş sayısı verisinin takip edileceğini belirterek, dolardaki değerlenmenin pay piyasaları kapandıktan sonra hızlandığını, dolayısıyla etkilerinin bugün daha net görülebileceğini kaydediyor. 

Avrupa
Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizlikler tekrar gündemi meşgul etmeye başlarken, avro /dolar paritesi Eylül 2003'ten beri gördüğü en düşük seviye olan 1,0785'e kadar geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,27 yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51 değer kaybetti. 

Asya
Riskten kaçış Asya hisse senetleri piyasalarına da yansıdı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Asya tarafında, bugün Çin'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,29 değer kaybetti. 

Dolar/yen paritesi yaklaşık 8 yılın en yükseği olan 122,02'ye çıkarken, Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,67 düşüşle tamamladı.