Küresel piyasanın gündemi yoğun

Yurt dışında veri akışı, Bernanke'nin Temsilciler Meclisi'nde yapacağı konuşma ve İtalya'daki koalisyon görüşmeleri izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İtalya seçim sonuçlarının belirsizlik getirmesiyle sert bir şekilde düşen dünya borsaları, ABD'de Fed Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin devam edeceği algısına neden olan açıklamaları ile toparlandı.

Dün İtalya'daki seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı belirsizlik ortamıyla euro/dolar paritesi gün içinde 1,3019 seviyesine kadar geriledi, İtalya'da MIB30 Endeksi borsa yönetiminin düşüşü sınırlamak için, açığa satışa sınırlama, geçici tahta kapatma gibi çeşitli tedbirlerine rağmen yüzde 4,89 oranında değer kaybederek 15.552 puan ile 11 Aralık 2012 tarihinden beri gördüğü en düşük seviyeye geriledi.
Almanya'da da DAX Endeksi günü yüzde 2,27 oranında düşüşle 7.7597 puandan tamamladı, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1,34, İspanya'da IBX 35 Endeksi yüzde 3,20 oranında değer kaybetti.

ABD tarafında saat farkı nedeniyle önceki gün fiyatlanan İtalya'daki belirsizliğin ardından dün güne yatay bir başlangıç yapıldı ve ardından Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yaptığı konuşma piyasa üzerinde pozitif yönde belirleyici oldu.

Fed'in, faizleri düşük tutmak için her ay 85 milyar dolarlık Hazine ve tutsat (mortgage) tahvil alımları programının nihayetinde enflasyonu artırabileceğini ya da yatırımcıları huzursuz edebileceğini kabul eden Bernanke, ancak risklerin şimdilik kontrol altında tutulduğunu belirtti.

Bu açıklamaların ardından parasal genişlemeye yönelik endişeleri şimdilik ertelemiş görünen New York borsası günü yükselişle tamamladı. Dow Jones Endeksi yüzde 0,84 oranında değer kazandı, S&P 500 Endeksi yüzde 0,61 oranında yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise gösterge tahvilin bileşik faizi geriledi, İMKB 100 Endeksi gün içinde 78.000 puan sınırına kadar yükseldi. Endeks son iki günde olduğu gibi gördüğü 100 günlük hareketli ortalaması olan 75.975 puandan gelen güçlü alışlarla günü yüzde 1,10 oranında yükselişle 77.514 puandan tamamladı.

Bugün için analistler piyasalarda yatay bir seyrin hakim olabileceğini belirterek, yurt dışında yoğun veri akışı, Bernanke'nin Temsilciler Meclisi'nde yapacağı konuşma ve İtalya'daki koalisyon görüşmeleri ile yurt içinde dün banka hisselerinde görülen güçlü alışların devam edip etmeyeceğinin izleneceğini kaydediyor.