Leblebici: Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Leblebici, "Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor. Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdiği para geçmiş üç yıl getirdiklerinden fazla. TL ve Türk piyasaları yabancı yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor" dedi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdikleri paraların geçmiş üç yıl getirdiklerinin toplamından fazla olduğunu belirten Leblebici, mevduat ve kredi faizlerinin düşmesine ilişkin, "Kredilerdeki büyümenin kaynakta bir baskı yarattığı aşikar. Ama paranın bir dolaşım hızı var. Paranın dolaşım hızı, her bankadan bankaya değişir. Aslında bir süre sonra mevduattaki yüksek faizlerden aşağıya gelişi görmeye başlayacağız. Başladığımızı da düşünüyorum. Enflasyonla beraber bu daha da aşağı gidecektir" ifadelerini kullandı.
2018'in ilk çeyreğinde yüzde 8'e yakın bir enflasyon görmenin sürpriz olmayacağını, enflasyondaki düşüşle beraber faizlerinde de genel seyrin buraya doğru olacağını söyleyen Leblebici, bu yılın ilk çeyrek karlarının geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında yüksek olduğunu aktararak, ikinci çeyrek itibarıyla karların normalleşmeye başladığını ve bu normalleşmeyi sektör olarak beklediklerini dile getirdi.
Leblebici, ilk çeyrekte yüzde 40'lar seviyesindeki kar artışının ikinci çeyrekte yüzde 20'lere geldiğini, yılın tamamında da kar artışının yüzde 15-20 aralığında olabileceğini söyledi.
Yıl sonu dolar/TL tahminine yönelik ise, "Mevcut seviyelerimizden bizi çok farklı yerlere götürecek bir seviye beklemiyorum. Çünkü öngörülebilirlik açısından paritedeki gelişmeler, sürpriz içermeyecek bir Fed bilançosu mevcut seviyelerimizi korumaya yardımcı olacaktır. Dövizin yatay seyredeceğini düşünüyorsak TL'de olmak yatırımcı için daha cazip olması gerekir. Şartlar TL yatırımlarını cazip kılıyor. Son üç yıl içinde yabancıların Türkiye'ye getirdiği paraya ve sırf bu yıl getirdikleri paraya bakın. Yabancı yatırımcıların bu yıl getirdikleri paralar geçmiş üç yıl getirdiklerinin toplamından fazla. Türk lirası ve Türk piyasaları yabancı yatırımcılar için cazip ve güvenli liman olmayı sürdürüyor. Bunlar tavsiye değildir. Tamamen gözükenleri söylüyorum" şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin ana göstergeleri kuvvetli"
Ümit Leblebici, Türkiye'nin ana göstergelerinin oldukça kuvvetli olduğunu, bunların başında borcun gayri safi milli hasılaya oranı geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin eksikliğinin sermaye piyaslarının yeterince gelişmemiş olması olduğunu söyleyen Leblebici, "Yabancıların sermaye piyasaları daha gelişmiş. Onlar tahvilleri geri alıp piyasaya likidite enjekte edebiliyor. Bakıldığında bizim elimizde ne kalıyor? Bütçe tarafında biraz daha genişlemeci politikalar uygulamak. Ekonomiyi canlandırmak için geçici olarak bir genişlemeye gidip sonrasında eski halimize dönmekte hiçbir problem yok. Yapılması gereken de budur. Burada takdir etmemiz gereken hükümetin, BDDK'nın, bankacılık sektörünün ve ilgili tarafların reorganize olarak bunu hızlıca yapmasıdır. Bunu hafife almayalım. Gelişmiş ülkelerin bazen uyguladıkları programlara biz çok iyi diyoruz. Onlardan daha iyilerini biz uyguladığımız zaman kendimize 'çok acayip yanlış işler yapıyoruz' diyoruz. Gerçek böyle değil" dedi.
Hazinenin borçlanma limitini artırmasına yönelik soru üzerine Leblebici, kamunun mali disiplini ve alınacak önlemin geçiciliği düşünüldüğünde bir sorun olmayacağının altını çizerek, sermaye piyasalarının geliştirilmesinin şart olduğunu, bunun için ortaya çıkacak enstrümanlara kategorik olarak karşı olunmaması gerektiğini bildirdi.
"Şubeleşmede gidecek çok yerimiz var"
"Bu yıl ağırlıklı yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihracı gördük. İlk defa bir bankamız TL cinsinden ihraç gerçekleştirdi. Devamı gelebilir" diye konuşan Leblebici, kredi mevduat oranının sektörde bir problem oluşturmadığını ve her bankanın rasyosunun farklılık gösterdiğini belirtti.
Leblebici, şube açma kapamayla ilgili olarak, "Burada optimizasyon dışında bir durum yok. Teknoloji bazı yerlerde bankalara daha fazla hizmet etmeye başladı. Teknoloji bazı yerlerde şube açmadan da bankacılık hizmeti vermeye yardımcı oldu. Şube açılış hızında yavaşlama olması normal. Kapananlar da normal. Bir cadde üzerinde 6 şube varsa bunların bir kısmının kapanması normal. Bunlar hayatın akışındaki durumlar. Şube sayılarında normal dışında bir azalış yok. Kişi başına düşen şube sayısına bakmak lazım. Bu anlamda gidecek çok yerimiz var" diye açıklamalarda bulundu.