Mali uçurum belirsizliği satış getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları ABD'de Cumhuriyetçilerin sunduğu mali uçurumu engelleme amaçlı planın yeterli desteği bulamamasının ardından belirsizliğin derinleşmesiyle bugün düştü.

Credit Agricole döviz sorumlusu Yuji Saito, "Piyasalar görüşmelerde daha fazla gecikme işaretlerinden hoşlanmadı. Anlaşmanın sürenin dolacağı yıl sonuna kadar sağlanamaması riski de söz konusu" dedi.
MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi bugün yüzde 0.7 düştü.

ABD borsaları, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in mali uçurumu engelleme amaçlı görüşmelerde çözüm için çalışmalarını sürdüreceğini söylemesiyle seans başında verilen kayıpların ardından dün yükseldi.

Ancak kapanışın ardından borsa endeks vadelileri, Cumhuriyetçilerin hazırladığı bir önerinin parti içinde yeterli desteği bulamamasının ardından sert düşüş kaydetti.

Önerinin destek bulamaması, görüşmelerde meydana gelecek tıkanmanın dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girmesine neden olabileceğine dair endişeleri artırdı.

Yatırımcılar uzlaşmanın kısa süre içinde sağlanmasını bekliyorlar, ancak yavaş ilerleme kaydediliyor.

Intercontinental Exchange'in 8.2 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıklamasının ardından NYSE Euronext hisseleri dün kaydedilen yükselişle S&P 500 endeksinin en çok kazanı oldu.
 
DÖVİZ

Euro, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in mali uçurumu engelleme amaçlı planını, yeterli destek görmediği gerekçesiyle geri çekmesinin ardından dolar karşısında değer kaybetti.

ABD'de devam eden mali uçuruma çözüm bulma amaçlı görüşmelerdeki belirsizlik riskli varlıkları olumsuz etkilerken doların değer kazanmasına neden oluyor.

Euro dolar karşısında bugün sekiz ayın en yüksek seviyesinden gerileyerek yüzde 0.4'lük düşüşle 1.3195 seviyesinde işlem gördü.

ABD Kongresi eğer yıl sonuna kadar bütçe açığının azaltılması konusunda anlaşma sağlayamazsa, bu durum 2013'te büyük harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye girmesini sağlayacak. "Mali uçurum" şeklinde ifade edilen bu durumun gerçekleşmesi henüz toparlanmakta olan ABD ekonomisine ciddi zarar verecek.

TAHVİL PİYASASI

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin fiyatı Asya'da bugün yükselirken, getiriler bu hafta görülen sekiz haftanın en yüksek seviyesinden uzaklaştı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner mali uçurumu engelleme amaçlı planını, yeterli destek görmediği gerekçesiyle geri çektiğini açıklamıştı.

Tahvil yatırımcısı PIMCO'nun CEO'su Muhammed El-Erian Reuters'e yaptığı açıklamada,"Piyasalar bunu, önümüzdeki günlerde daha sert görüşmelerin yapılacağının işaret olarak değerlendirebilir" dedi.

Alman devlet tahvillerinin fiyatı ABD'deki mali uçurum görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıkla dün yükseldi.

PETROL

Brent ham petrolünün varil fiyatı, ABD'de mali uçurumu engelleme görüşmelerinin sekteye uğramasının ardından bu ülkenin petrol talebine dair endişelerin artmasıyla bugün düşerek 109dolara doğru geriledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in mali uçurumu engelleme amaçlı planını,yeterli destek görmediği gerekçesiyle geri çekmesi dünyanın en büyük petrol tüketicisindeki talebe ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.

Piyasada ABD'de bugün açıklanacak dayanıklı mal siparişleri verisi bekleniyor.

Teknik analize göre Brent'in 111.45 dolardaki hedefi aşağı çekildi.

ALTIN

Altın bugün yüzde 0.5'in üzerinde değer kaybetti ve euronun dolar karşısında değer  kaybetmesine bağlı olarak dört ayın en düşük seviyesine doğru yaklaştı.

Euro, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in mali uçurumu engelleme amaçlı planını, yeterli destek görmediği gerekçesiyle geri çekmesinin ardından dolar karşısında değer kaybetti.

Teknik analize göre spot altının ons fiyatının 1,631 dolardaki destek seviyesini yeniden test etmesi bekleniyor.