Maliye Bakanı Ağbal: Yeni kanun tasarısını sunduk

Maliye Bakanı Ağbal, "Yatırımı, üretimi, istihdamı ve çeşitli sosyal kesimleri ilgilendiren çok sayıda önemli düzenleme var. Torba yasa düzenlemesinin teknik çalışmalarını da bitirip gelecek hafta Meclise sevk etmeyi planlıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Balanı Naci Ağbal, bakanlık olarak çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı sunduklarını belirterek, "Yatırımı, üretimi, istihdamı ve çeşitli sosyal kesimleri ilgilendiren çok sayıda önemli düzenleme var. Bu torba yasa düzenlemesinin teknik çalışmalarını da bitirip tahmin ediyorum gelecek hafta Meclise sevk edeceğiz" dedi.

Torba tasarıda vergi dairelerinde işleri kolaylaştıracak düzenlemelerin yanı sıra Çalışma Bakanlığının iş hayatına dair düzenlemelerinin de olacağını belirten Ağbal, "Emlak vergisi değerleriyle ilgili bir düzenleme çalışması yapıyoruz. Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içerisinde yapacağız" diye konuştu.

Torba yasanın sadece Maliye Bakanlığını ilgilendiren düzenlemelerle gelmeyeceğini belirten Ağbal, şöyle devam etti: "Bizim açımızdan özellikle vergi kanununda vatandaşların vergi daireleriyle olan işlemleri kolaylaştıracak siteme gidiyoruz. Mükelleflerin yükümlülüklerini azaltıyoruz. Vergiye uyumu sağlayacak bir takım düzenlemeler getiriyoruz. Hükümet olarak önümüzdeki günlerde kapsamlı bir açıklama yapacağız. Vergi daireleri gidilen bir yer olmaktan çıkacak, evinizden ofisinizden ödeyeceksiniz.

Özellikle Hazine taşınmazlarının kullanımına ilişkin olarak çok farklı sektörleri ilgilendiren kolaylaştırıcı hükümler getiriyoruz.

Emlak vergisi düzenlemesiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yaşanan artışlara karşı vatandaşın isyanını görüyoruz. Astronomik artışlar tedirginlik oluşturuyor. Hükümet olarak bu soruna neşter vuruyoruz." 

Maliye Bakanı, hazırlıkları bitirdikten sonra bu konuda hükümet olarak kapsamlı bir açıklama yapacaklarını söyledi.

İşgücü verileri, canlanmayı teyit ediyor

AA Editör Masası'na konuk olan Maliye Balanı Naci Ağbal, bugün açıklanan işsizlik verilerini de değerlendirdi. Ağbal, "İşgücü verileri, ekonomideki canlanmayı teyit eden ve aslında ikinci yarı büyümesiyle de paralel bir gösterge. Bir milyon insana iş ve aş ürettik. Bugün Avrupa’nın tamamında yaratılan istihdama bakıldığında, Türkiye sürekli istihdam üreten bir ülke. 2009 yılından beri istihdamını arttıran neredeyse tek ülkeyiz" diye konuştu.

Bütçe ağustosta  874 milyon lira açık verdi

Ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerini de paylaşan Ağbal, ağustos ayında bütçenin 874 milyon lira açık verdiğini söyledi.

"2018 yılında da bütçe açığını bu yıla benzer seviyede tutmak için yoğun gayretimiz var." diyen Ağbal, şöyle konuştu: "Bunun için ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Kamu harcamalarına önümüzdeki yıl başta cari harcamalar olmak üzere önemli sınırlamalar getiriyoruz. Vatandaşa 'tasarruf et' diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar çok kapsamlı tasarruf içeren önlemleri inşallah 2018 yılı bütçesinde getireceğiz."

"Küçük adımlarla İstanbul’u finans merkezi yapamayız"

Naci Ağbal, İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için bazı aşamaların geçilmesi gerektiğine işaret ederek, "Küresel bir finans merkezi olmak için finansal çerçeveleri düzenleyen birçok yasa var, bunların düzenlenmesi gerekiyor. Bunun için müstakil bir kanun tasarısı hazırlayıp Meclise getirmeyi planlıyoruz. Bir ülkenin küresel finans merkezi olması için bu piyasalarda nitelikli insan gücü de olması lazım. Küçük adımlarla İstanbul’u finans merkezi yapamayız" diye konuştu. 

Ağbal, "Bu konuda belli bir hazırlığımız var. Ancak bütçe hazırlığına girdik. 2019 bütçesi üzerine çalışıyoruz. Ocak ayından sonra bu konuları gündeme getireceğiz" dedi.