May, Brexit'i erteleme fikrine sıcak bakmaya başladı

İngiltere Başbakanı May, Brexit son tarihini ertelemeyi değerlendiriyor. Konuya ilişkin günün ilerleyen saatlerinde bir açıklama yapılması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı Theresa May'in, ülkesinin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayrılmaması için Brexit'i ertelemeye yönelik bir planı değerlendirdiği belirtildi.

Bloomberg'de yer alan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılan habere göre May, kabinesine bugün yapılacak toplantıda 29 Mart son tarihini ertelemeyi değerlendirmelerini önerecek ve toplantı sonuçlarını ise günün ilerleyen saatlerinde parlamentoya açıklayacak.

Haberin ardından sterlin dolar karşısında Ocak sonundan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Sterlin yüzde 0.4 artışla 1.3143 dolara yükselerek, 31 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyesi olan 1.3149 doların hemen altında bulunuyor. Dolar endeksi de yüzde 0.1 düşüşle 96.329'a geriledi.

The Sun gazetesinde yer alan haberde ise May'in resmi olarak "anlaşmasız" Brexit senaryosunu göz ardı etmeyi önererek, Brexit'i ertelemeye açık kapı bırakacağı bildirildi.

Brexit'in ertelenmesini istemek, May'in yaklaşımında değişiklik anlamına geliyor. Daha önce erteleme istemediğini dile getiren May, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Brüksel ile üzerinde uzlaştığı Brexit anlaşmasına ilişkin parlamentodaki çıkmazı çözmenin mümkün olmadığını söylemişti.

İngiltere, Brexit son tarihini tek taraflı olarak uzatamaz ve bunu Avrupa Birliği'ne kabul ettirmesi gerekiyor. Ancak Avrupalı liderler daha önce yaptıkları açıklamalarda bu olasılığa açık olduklarını ifade ettiler.