May ve Tusk'tan 50'nci madde açıklaması

Brexit sürecini başlatan mektubunun imzalayan İngiltere Başbakanı May, ülkesi için birlik çağrısı yaparken, Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ise müzakerelerde AB'nin çıkarlarını koruyacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Theresa May, birlikten çıkışı düzenleyen Lizbon Anlaşması 50. Maddenin tetiklenmesi için Brüksel'e gönderilecek mektubu imzaladı. Mektup bugün AB Konseyi Başkanı Tusk'a iletildi. Böylece ayrılık süreci resmen başlamış oldu.

Theresa May, Tusk'a sunulduğu sıralarda İngiltere Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, birlik olunması ve İngiltere için en iyi anlaşmanın elde edilmesi için çalışılması çağrısı yaptı.

May, parlamentodaki konuşmasında, "Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrılıyor. Şimde bizim için bir araya gelme, tüm parlamento olarak Birleşik Krallık için mümkün olan en iyi anlaşmayı elde etmek için bir arada çalışma zamanı" dedi.

2 yıl sürecek müzakerelerde amaçlarının Avrupa Birliği ile gelecekteki ilişki konusunda bir anlaşmaya varmak olacağını ifade eden May, "Bizim amacımız düzgün bir çıkışın sağlanması, gelecekteki ilişkimiz konusunda bir anlaşmaya varmak olacak. AB'den ayrılmanın İngiltere için sonuçları olacağını biliyoruz. İngiltere bundan sonra ortak pazarın bir üyesi olmayacak" diye konuştu.

Tusk: Çıkarlarımızı koruyacağız

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma yönündeki resmi bildirimini almasının ardından yaptığı açıklamada, İngiltere'ye teşekkür etti ve bundan sonraki süreç için iyi dileklerini bildirdi. Ancak Tusk açıklamasında geri kalan 2017 üyenin bundan sonra daha fazla birlik olacaklarını ve 2019'a kadar devam eden Brexit müzakerelerinde çıkarlarını koruyacaklarını da vurguladı.

İngiltere'nin Madde 50'yi tetikleyen mektubunu sunmasının ardından AB-27 için yapılan ortak açzıklamada da, Brexit müzakeleri sürecinde tek vücut olarak hareket edileceği belirtildi.

Açıklamada müzakerelere yapıcı şekilde yaklaşılacağı ve bir anlaşma sağlanması için uğraşılacağı belirtilirken, "Birleşik Krallık'ı gelecekte yakın bir orta olarak görmeyi umuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Barnier: Bugün, çok zorlu bir yolun ilk günü

AB Komisyonu'nun İngiltere ile müzakereleri yürütmesi için görevlendirdiği Michel Barnier ise yaptığı açıklamada, "Bugün, çok zorlu bir yolun ilk günü" dedi.

Barnier, "Bugün, AB için önemli bir an. Sadece Brexit konusunda değil, AB'nin kendisinin de uzun vadeli geleceği için adil bir anlaşmaya varmayı başarmak önemli" diye konuştu.