MB düzenlemeleri "torba"dan çıkarıldı
Merkez Bankasında Denetleme Kurulunu kaldıran maddenin de yer aldığı Merkez Bankasına yönelik düzenlemeleri içeren 3 madde, "torba yasadan" çıkarıldı.
ANKARA(DÜNYA)-Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlık olarak, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile Türkiye'de şu ana kadar uygulamaya konulmuş kamu özel iş birliği projelerinin ileriki yıllara muhtemel yüklenimlerine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladıklarını açıkladı.
Torba tasarının görüşmeleri sırasında muhalefet partilerinden kamu özel işbirliği projelerine gelen eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Ağbal, özellikle altyapı ve sağlık alanında, kamu özel iş birliği projelerine ülke olarak son yıllarda ağırlık verdiklerini söyledi. Ağbal, “Hükümet olarak vatandaşların ihtiyaç duyduğu altyapı, sağlık ve diğer hizmetleri daha hızlı şekilde vatandaşlara eriştirmek, kamu özel iş birliği projelerindeki ortak özellik olarak özel sektörün deneyiminden istifa etmek, özel sektörün finansman imkanlarından bu yolla kullanmak ve sadece bir finansman yöntemi olarak değil aynı zamanda bir işletmecilik yöntemi olarak da özel sektörün kamu hizmetlerinin sunumuna bu yolla katılmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Şu ana kadar özellikle sağlık sektöründe önemli projeleri hayata geçirdiklerine işaret eden Ağbal, şunları söyledi:
“En kritik konu, bu projelerin ileriye dönük bütçeye getireceği yük, ortaya çıkaracağı risk. Bu konuyla ilgili Maliye Bakanlığı olarak 2015'te bu projelerin uluslararası standartlara uygun şekilde muhasebeleştirilmesini sağlamak üzere tebliğ düzenlemesi yaptık. Şu anda bütün kamu kurum ve kuruluşları, kamu özel iş birliği projeleri kapsamında yaptıkları bu yatırımları ve yüklenimleri belirlenmiş standartlarda muhasebeleştiriyor. Daha önemli olan ileriki yıllara gelebilecek bütçe yükünün hesaplanması. Burada da gerek Dünya Bankası, gerek IMF'nin, riskin hesaplanmasına ilişkin standartları, yaklaşımları var. Bakanlık olarak, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile üç dört aydır yoğun şekilde, Türkiye'de şu ana kadar uygulamaya konulmuş kamu özel iş birliği projelerinin ileriki yıllara muhtemel yüklenimlerine ilişkin olmak üzere kapsamlı rapor hazırlıyoruz. Yıl sonuna kadar bu raporu bitirmeyi, kamuoyuyla paylaşmayı öngörüyoruz. Bu çalışmayı yaparken de uluslararası kuruluşların da teknik deneyimlerinden yararlanıyoruz. Çalışmada hedefimiz bu ay içinde bitirmekti fakat uluslararası kuruluşlarla yaptığımız çalışmada, aralık ayında teknik heyet göndereceklerini söylediler. O görüşmeyi yaptıktan sonra bu bilgileri kamuoyuyla da paylaşacağız. Kamu özel iş birliği projelerinin oluşabilecek risklerinin de bütçede gerekli ödeneklerinin öngörülmesi lazım.”
Merkez Bankası maddeleri tasarıdan çıkarıldı
Merkez Bankasında Denetleme Kurulunu kaldıran maddenin de yer aldığı Merkez Bankasına ilişkin düzenlemeleri içeren 3 madde, torba yasadan çıkartıldı.
Tasarının 36. maddesinin görüşmeleri sürerken, önce AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal tarafından, Merkez Bankası bünyesinde denetim komitesi kurulmasına yönelik bir önerge verildi. Muhalefet, tasarıyla Merkez Bankası bünyesindeki Denetleme Kurulunun kaldırılmasını eleştirdi. Eleştirilerin sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Komisyona kısa süre ara verdi. Aranın ardından AK Parti milletvekilleri tarafından yeni bir önerge verilerek, Merkez Bankasına yönelik düzenlemeleri içeren 3 madde, tasarıdan çıkarıldı.