MB, her gün en az 100 milyon dolar satacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB Başkanı Erdem Başçı, ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün devam edeceğini ve bugünden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde en az 100 milyon dolar tutarında bir döviz satım ihalesi açılacağını açıkladı.

Başçı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "20 Ağustos 2013 tarihli Para Politikası Kurulu'nda belirlenen strateji doğrultusunda, yapılacak ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırma her gün uygulanmaya devam edilecektir. Bugünden itibaren, ek parasal sıkılaştırma uygulanan günlerde saat 1630'da en az 100 milyon dolar tutarında bir döviz satım ihalesi açılacaktır" denildi.

Açıklamanın ardından dolar/TL ve sepet bazında TL geriledi. TCMB 23 Temmuz'da yaptığı açıklamada ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde döviz satımı yapılmayacağını ve bankalara piyasa yapıcısı (PY) repo imkanı üzerinden de fonlama yapılmayacağını açıklamıştı.

Öte yandan TCMB Başkanı Erdem Başçı, Temmuz sonundaki enflasyon raporu tanıtım toplantısında döviz satımına çok fazla ihtiyaç kalmadığını ancak, "çok stresli" günlerde satış yapılabileceğini belirterek; bunun yerine faiz koridorunu aktif olarak kullanacaklarını vurgulamıştı.

Kur ve sepet geriledi

Açıklamanın ardından dolar/TL 1.9640'tan 1.9561'e, sepet bazında TL ise 2.2968'den 2.2873'e kadar geriledi.

Dolar/TL saat 1358'de 1.9577/1.9580, sepet bazında TL ise 2.2890 seviyesinden işlem görüyor.

Fed'in bu akşam açıklanacak toplantı tutanakları öncesinde piyasalar baskı altında kalmaya devam ederken, TCMB'nin bugünü istisnai gün ilan etmesi ve döviz
satım ihalesi açamayacak olması sepet bazında TL'nin yeni tarihi rekor olan 2.30'a yükselmesine neden olmuştu.