Merkez, 'koridoru' daralttı

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 1 puan düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5.50 seviyesinde bırakırken, borç verme faizi yüzde 8.50'den yüzde 7.50'ye indirildi. TCMB, borçlanma faizini ise yüzde 4.50'de tuttu.

Duyuruda son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği belirtilerek,şunlar kaydedildi: "Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf  küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyretmektedir. İç talepteki canlanmaya  bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla  birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini  sınırlayacaktır."

Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artışın öngörülen seviyelerin üzerinde seyrettiği kaydedilen duyuruda, "Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir" ifade edildi.

Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı Kurul'un, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar verdiği belirtilen duyuruda, "Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir" denildi.

Duyuruda, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilerek, "Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır" denildi.

Kurul, küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümünün enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azalttığını belirtti.

Duyuruda, "Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

ROK'a yeni bir basamak ilave edildi

TCMB TL zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tutulmasına imkan veren rezerv opsiyon mekanizmasının üst limitini değiştirmeden yeni bir basamak ilave ederken, ilk dilim hariç diğer dilimlerde rezerv opsiyon katsayısını (ROK) 0.1 puan artırdı.

Daha önce lira zorunlu karşılıkların döviz olarak 1.4 katsayı ile tesis edilen ilk yüzde 40'lık bölümü yüzde 35'lik ve yüzde 35 ile 40 arası iki bölüme ayrıldı.

Daha önce lira zorunlu karşılıkların altın olarak 1.4 katsayı ile tesis edilen ilk yüzde 20'lik bölümü yüzde 15'lik ve yüzde 15 ile 20 arası iki bölüme ayrıldı.

Yapılan değişiklikle TCMB döviz rezervlerinde 0.6 milyar dolar, altın rezervlerinde 0.3 milyar dolar değerinde 6.7 ton artış beklendiği ifade edildi.

Yeni uygulama 29 Mart tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olarak ve tesis dönemi 12 Nisan'da başlayacak.    

    Döviz tesis       Mevcut ROK    Yeni ROK

    imkan dilimleri

       0-%35                 1.4         1.4

     %35-%40              1.4         1.5

     %40-%45              1.8         1.9

     %45-%50              2.1         2.2

     %50-%55              2.3         2.4

     %55-%60              2.4         2.5

    

    Altın tesis         Mevcut ROK    Yeni ROK

    imkan dilimleri 

       0-%15                1.4         1.4

     %15-%20              1.4         1.5

     %20-%25              1.9         2.0

     %25-%30              2.4         2.5