Merkez Bankası Beklenti Anketi ne değildir?
Merkez Bankası, her ay açıklanan beklenti anketine ilişkin, haber sitelerinin sıkça tekrarladığı hatalı yorumlar nedeniyle bilgilendirme tweet'i attı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temel bazı makroekonomik veriler ile dolar, faiz gibi piyasa enstrümanlarına ilişkin kısa ve uzun vadeli tahminleri her ay düzenlediği Beklenti Anketi ile paylaşıyor.
Söz konusu anket, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70'in üzerinde katılımcıya sorularak oluşturuluyor.
Buna karşın, ankete ilişkin yapılan haberler ve özellikle atılan başlıklar, çoğu zaman söz konusu tahminlerin Merkez Bankası'nın bir hedefi yada öngörüsüymüş gibi aktarılıyor.
Piyasanın yıl sonu dolar tahmini 3,86 TL
Bu durum editörlerin yorumlarken yanlışa düşmesinden yada haber sitelerinin sosyal medya editörlerinin dikkatsizliğinden kaynaklanıyor.
Uzunca zamandır tekrar eden bu durum karşısında zaman zaman uyarıda bulunan TCMB, aynı hatanın bugün açıklanan Kasım ayı Beklenti Anketi ile devam etmesi karşısında bir bilgilendirme tweet'i daha attı.
İşte Merkez Bankası'nın paylaştığı Beklenti Anketi bilgilendirme notu:
NEDİR?
Finansal ve reel sektörde karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerini içeren bir ankettir.
NE DEĞİLDİR?
Merkez Bankasının kurumsal beklenti ve tahminlerini içeren bir gösterge değildir.
NE İÇERİR?
Anket katılımcıların enflasyon, döviz kuru, cari işlemler dengesi, büyüme ve faiz oranları gibi temel makroekonomik değişkenlerle ilgili kısa ve uzun vadeli beklentileri içerir.
NE İÇERMEZ?
Bu değişkenlere ilişkin Merkez Bankası'nın beklentilerini içermez.
NASIL OKUNMALI?
"Anket katılımcılarının 2017 yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi"
"Beklenti Anketi sonuçlarına göre yıl sonu kur beklentisi geriledi"
NASIL OKUNMAMALI?
"Merkez Bankası enflasyon hedefini yükseltti"
"Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini düşürdü"
Beklenti Anketi hakkındaki bilgileri derledik https://t.co/Kha0CjQ4CL pic.twitter.com/iyiPVfOVyl
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) 13 Kasım 2017