Merkez Bankası, bugün faiz kararını açıklayacak

Bugün saat 14:00'te PPK toplantısı kararını açıklayacak olan Merkez Bankası'nın faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları bugün saat 14:00'te açıklanacak. 

Geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyen TCMB'nin bu ay da politika faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bandını oluşturan faizleri sabit tutması bekleniyor. 

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise yüzde 8.85 seviyesinde seyrediyor.

TCMB, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25 seviyesinde tutuyordu. Ancak hafta içinde açıklanan para politikasında sadeleştirme adımları çerçevesinde, 22 Eylül toplantısı ardından yürürlüğe girmek üzere PY bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı uygulaması yerine bir hafta vadeli miktar ihalesi teklif limitlerinde avantaj sağlanarak piyasa yapıcılığı sistemi desteklenmeye devam edilecek.

Fed'i bekliyor

TCMB'nin para politikasında sadeleşme çalışmaları için ağustos ayını işaret etmesiyle birlikte, 1.5 yıllık aradan sonra ilk kez geçen ay politika faizi ile faiz koridorunun alt bandında artırım da beklentiler arasına girmişti. Ancak TCMB faizleri sabit tutmuş, hemen arkasından açıkladığı küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasında da olası bir adım için Fed'i bekleyeceğine işaret etmişti. 

Fed, küresel ekonomik endişeler, finans piyasalarındaki oynaklık ve ABD'deki düşük enflasyona boyun eğerek faiz oranlarını dün sonuçlanan toplantıda sabit bırakma kararı alırken, yılın ilerleyen dönemlerinde faizleri artırmak konusunda kapıyı hâlâ açık bıraktı.

Açıklamanın ardından vadeli piyasa işlemcileri aralık ayı itibariyle faizlerin artırılması ihtimalini yüzde 47 olarak görürken, bu oran karar açıklanmadan önce yüzde 64 olarak gerçekleşmişti.