Merkez Bankası, sıkı duruşa 'devam' dedi

Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı PPK toplantısında faizleri sabit bıraktı. PPK, sıkı duruşun korunacağını, gerek duyulması halinde ek sıkılaştırmaya gidilebileceğini aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLINE

Yüksek enflasyon nedeniyle para politikasında sıkı duruşunu koruyan TCMB, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi.

Geç likidite penceresi (GLP) faizini yüzde 12.25 seviyesinde tutan TCMB; politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini de yüzde 9.25 seviyesinde bıraktı.

TCMB son olarak nisan ayında enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla geç likidite penceresi (GLP) faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltmişti.

Enflasyon görünümünde iyileşme olana kadar faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Bazı ekonomistler, enflasyondaki gerilemenin yıl sonuna doğru olacağı varsayımı ile
TCMB'nin yılın son ayında kısmi bir gevşeme yapabileceği görüşünde.

Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabilir

Para Politikası Kurulu, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaya devam ettiğini belirterek, sıkı duruşun korunacağını, gerek duyulması halinde ise ek sıkılaştırmaya gidilebileceğini aktardı.

PPK'dan yapılan açıklama şöyle:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet gücünü korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

ENFLASYON DÜŞMEDEN 'GEVŞEME' ZOR

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin:
Enflasyon önümüzdeki dönemde dalgalı seyredecek. Bir adım atılması durumunda bunun ilk anda faiz adımından ziyade likidite üzerinden ortalama fonlama maliyetini azaltmak yöntemiyle olacağını düşünüyoruz. TCMB tarafında izlediğimiz en önemli gelişme bu adımın ne zaman atılabileceği ve buna yönelik mesajları olacaktır. Bu kapsamda önümüzdeki hafta açıklanacak üçüncü enflasyon raporu da yakından takip edilecektir.

QNB Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı:
Önemli olan temmuzda enflasyonun ne kadar düşeceği ve TCMB'nin buna nasıl tepki vereceği. Enflasyon eğer yüzde 9'a doğru düşerse, TCMB çok kademeli ve temkinli bir biçimde ağırlıklı fonlama maliyetini yüzde 11.50’ye doğru indirmeyi düşünebilir. Ancak, daha belirgin bir gevşeme ve faiz artırımı için 2018 yılının başını beklememiz gerekiyor.

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol:
Temelde sıkı TL likidite tavrı devam ediyor ve bu eğilim TCMB ve para politikası kredibilitesinin korunması açısından önem teşkil ediyor. 14 Eylül'deki toplantıya kadar enflasyon tarafında belirgin bir düzeltme olmayacak. Hatta eylül-ekim aylarındaki yükseliş risklerine bağlı olarak TCMB, 2017 yılı sonuna kadar faizlerde değişime gitmeyecektir.

İşte piyasanın ilk tepkisi

Faiz kararı öncesi 3,5280 seviyesinde işlem gören dolar/TL, karar sonrası 3,5209 seviyesine kadar geriledi. Kur ardından 3.53'ün üzerinde dengelendi.

Günün ilk yarısında 108.589 puanla rekoru yenilen Borsa İstanbul ise ikinci yarıda rekorunu 108.605 zirvesine taşıdı. Endeks, ardından 108.400-500 seviyelerine çekildi.

Fed: Bilanço küçültme Fed: Bilanço küçültme "görece yakında"