Merkez Bankası, faizleri değiştirmedi

TCMB, eylül ayı PPK toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi. PPK, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun devam edeceğini yineledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı PPK toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi.

Politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 ve geç likidite penceresi (GLP) faizi de yüzde 12.25 seviyesinde kaldı.

TCMB kararı öncesi 3.4575 seviyesinde yer alan dolar/TL, faiz kararı sonrası 3.4470 seviyesine doğru çekildi.

Enflasyon izlenmeye devam edilecek

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirten Para Politikası Kurulu (PPK),  bu nedenle sıkı duruşun devam edeceğini bildirdi.

PPK sonrası açıklamada şu ifadelere yer verildi: Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güç kazandığına işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon göstergelerine ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

"Aralık ayına kadar mevcut duruşunu koruyacak"

QNB Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa güvenini kazanan hamleler yaptığını vurguladı. Kanlı, Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin bekleneni yaptığını ve sıkı duruşunu koruduğunu vurgulayarak, son dönemdeki uygulamalarıyla ve kurdaki olumlu görünüme karşın duruşunu tutarlı bir biçimde korumasıyla TCMB'nin piyasa güvenini kazanan hamleler yaptığının altını çizdi.

Kanlı, metinde iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güç kazandığına vurgu yapıldığına değinerek, "Ayrıca bu toparlanmada alınan önlemlerin etkisine dair de vurgu kaldırılmış ki bu da TCMB'nin, artık ekonominin kendi ayakları üzerinde durduğu düşüncesinde olduğuna işaret ediyor. Bunun dışında, sıkı duruşun gerekliliği yine metinde yer alıyor." diye konuştu.

TCMB'nin aralık ayında enflasyonda beklenen iyileşme eğilimi ortaya çıkana kadar mevcut duruşunu koruyacağını öngören Burak Kanlı, şunları söyledi: "Sonrasında ise gevşeme adımları atmak için fırsat kollayacaktır. Bu çerçevede ilk aşama likidite koşullarını kademeli ve dikkatli bir biçimde gevşetmek, sonrasında ise geç likidite kanalından fonlamayı bırakmak olacaktır. Bunun için de gecelik borç verme faizini yüzde 10 civarına çıkarması gerekecektir, zira kur istikrarı için en az 1.5 puanlık bir reel politika faizine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz."