Merkez Bankası, izlemede kalacak

Merkez Bankası'nın 14 Eylül’deki toplantıda faizleri sabit tutması bekleniyor. Piyasa, PPK notlarında önemli ve öncekilerden farklı bir söylem olup olmadığına bakacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftanın en önemli verisi olan ikinci çeyrek büyüme rakamlarının ardından, piyasanın bu haftaki bir başka önemli gündemi Merkez Bankası'nın faiz toplantısı. İkinci çeyrek büyüme verisinin iç talepte kırılganlıkların yüksek olduğuna işaret ettiğini belirten bazı ekonomistler, bu nedenle TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma yapmak için acele etmekten kaçınacağını düşünüyor. Mevcut enflasyon görünümü de göz önüne alındığında Merkez'in beklemede kalacak olması kuvvetle muhtemel. Piyasa, PPK notlarında önemli ve değişik bir söylem olup olmadığına bakacak.

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdüTürkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü

Reuters'ın 17 kurumun katılımı ile yaptığı ankette de tüm kurumlar eylülde kısa vadeli faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Hali hazırda politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 seviyesinde.

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ve bu yılın başlarında yüzde 8.30'lu seviyelerde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ise yüzde 12.00 civarında seyrini sürdürüyor.

TCMB son olarak nisanda enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla geç likidite penceresi (GLP) faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12.25'e yükseltmişti.

Enflasyon, Merkez'e 'sıkı dur' diyorEnflasyon, Merkez'e 'sıkı dur' diyor

Enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi (GLP) faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanan TCMB, GLP faiz oranını kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

Eylül ayı PPK toplantısının sonuçları 14 Eylül'de saat 14:00'da açıklanacak.