Merkez Bankası'ndan TL'ye destek

Dolar/TL, TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutmasıyla gelişen ülkelerden pozitif ayrıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilere paralel olarak kısa vadeli faizleri sabit tutmasının piyasada güven unsurunu arttırması ve son dönemde siyasilerin eleştirileriyle zedelenen kredibiliteyi desteklemesiyle dolar/TL gelişmekte olan ülke piyasalarından pozitif ayrıştı.

Karar öncesi 2.6180 seviyesinde olan dolar/TL, kararın ardından ilk tepki olarak 2.6070'e kadar geriledi. Dolar/TL gün sonuna doğru 2.6095/2.6100 seviyesinde işlem görürken, TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.6 değer kazancı ile bugün dolar karşısında genel olarak değer kaybeden gelişmekte olan para birimlerinden iyi bir performans gösterdi.

Merkez Bankası (TCMB) siyasilerin yaklaşan seçim öncesi indirim isteklerine karşın TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının dezenflasyon sürecine risk oluşturmaya başlamasıyla iki ay üst üste indirimlerin ardından Mart'ta kısa vadeli faizleri sabit tuttu ve önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.

TCMB'nin faiz kararı ardından ise piyasada siyasilerin karara olası eleştirileri, yarın Fed'in faiz kararları ile kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek.

Fed'in toplantı sonrasında yapacağı yazılı açıklamada faiz artışlarının zamanlaması konusunda "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadeyi terk ederek Haziran ayından itibaren faiz artışlarına kapıyı açmasının olası olduğu düşünülüyor.

Tahvil/bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.87 valörde son işlem yüzde 8.87 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.76 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.50 valörde son işlem ise yüzde 8.55 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.46 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem ise yüzde 8.43 oldu.