Merkez, faizlere dokunmadı

TCMB, piyasaların merakla beklediği yılın son toplantısında "faizleri değiştirmeme" kararı aldı. Piyasalar için sürpriz olan bu karar sonrası dolar yükseldi, borsa düştü...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in faiz artırımı sonrası gözlerin çevrildiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından "faizleri sabit bırakma" kararı çıktı. 

Böylece; faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.50, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10.75 seviyesinde kaldı. 

Beklentiler politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında 25-50 baz puan artış olacağı yönünde yoğunlaşmıştı.

Dolar yükselişe geçti, borsa düştü

Karar öncesi 2.9180 seviyesinde yer alan dolar/TL, hızlı yükselişe geçti ve 2.94'ün üzerine çıktı.

BIST 100 endeksi TCMB faiz kararının ardından yüzde 1,10 değer kaybederek 72.500 seviyesinin altına geriledi.

Sadeleşme 2016'ya kaldı

TCMB küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtti.

PPK'nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındakisıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.