Merkez, gecelik repo fonlama miktarını azalttı

BIST kotasyon miktarı bugün bu yılın en düşük seviyesi olan 6 milyar TL olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası (TCMB) yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün bu yılın en düşük seviyesi olan 6 milyar TL olarak belirledi. Likidite ihtiyacının altında tutarda fonlama nedeniyle bankaların geç likidite penceresi imkanına yönelmesi bekleniyor. Bankacılar ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10.70 civarına yükselebileceğini belirtiyor.

Likiditeyi sıkılaştırma adımlarını geçen hafta itibariyle bir kademe daha kuvvetlendiren TCMB'nin uyguladığı politikaların sonucunu gösteren ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 10.61 seviyesinde oluştu.

Bu verilere göre geçen hafta başına göre TCMB ek 20-25 baz puan bir sıkılaştırmaya giderken, ocak ayı sonundan beri yapılan sıkılaştırma ise 225 baz puana ulaştı.

Zorunlu karşılıkların tutulmasının son günü

Son ABD verisinin beklentilerden iyi gelmesi, ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve TCMB'nin dünkü açıklamalarının da bir miktar olumsuz etkisinin görüldüğü kurdaki yükselişi frenlemek için TCMB'nin sıkılaştırmaya devam ettiğini söyleyen bir bankanın TL masası yetkilisi, "Ayrıca bugün zorunlu karşılıkların tutulmasının son günü.

Piyasa önceki günlerde fazla tuttuğundan bugün için likidite ihtiyacı da çok yüksek değil. Bu yüzden de TCMB bu yıl içindeki en düşük seviyede fonlamayı yaptı. Ancak önümüzdeki günlerdeki likidite ihtiyacını rahatlatmak adına bankalar geç likidite penceresinden (GLP) daha fazla kullanmak isteyebilir. GLP'den 80 milyar TL civarında bir kullanım yapılabilir ki bu durumda ortalama fonlama maliyeti yüzde 10.70 seviyesinde oluşabilir" dedi.

TCMB'nin bugün BIST kotasyon yoluyla 12 milyar TL tutarında dönüşü bulunuyordu.

Piyasadaki likidite ihtiyacı nedeniyle bankaların bugün de geç likidite penceresi (GLP) imkanından yararlanması bekleniyor.

Dolar son 1 ayın en yükseğindeDolar son 1 ayın en yükseğinde