Merkez: Sadeleşme masada
TCMB şubat ayına ilişkin PPK özetlerini yayımladı. PPK özetinde TL'de önlemler süreceği mesajı verildi.
Merkez Bankası (TCMB) kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu 23 Şubat'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetleri yayınladı.
Özette şubat ayına ilişkin öncü göstergelerin gıda enflasyonunda düşüşe işaret ettiği, enerjideki gelişmelerin enflasyonu olumlu etkilediği, artan maliyetlerin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırladığı belirtildi.
PPK özetinde yer alan açıklamalar;
* Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmekte.
* Şubat ayında enerji grubu yıllık enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin ve baz etkisinin katkısıyla azalacağı tahmin edilmekte.
Enerji fiyatları enflasyonu olumlu etkiliyor
* Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmekte. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamakta.
* Ocak ayında sanayi üretim artış hızının bir miktar yavaşlayacağı tahmin edilmekte.
* Özel kesim talebinin 2016 yılının ilk çeyreğinde ılımlı bir artış kaydedeceği öngörülmekte.
* Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki düşük seyir ve süregelen makroihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde 2016 yılında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam etmesi beklenmekte.
Ilımlı büyüme sürüyor
* Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak turizm gelirlerinde yaşanabilecek olası azalışlar bu iyileşme eğilimini sınırlandırabilecek bir risk faktörü olarak değerlendirilmekte.
* İşgücü piyasasına ilişkin öncü göstergeler önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarının yatay bir aralıkta hareket edeceğine işaret etmekte.
* Mevcut göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret etmekte.
Enflasyon düşüş süreci başlayacak
* Birikimli döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerinin hafiflemesi önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş sürecini destekleyebilecek.
* Kurul, şubat ayından itibaren enflasyonda düşüş sürecinin yeniden başlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
* Çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruması beklenmekte.
* Enflasyonda kısa vadede beklenen düşüş sürecinin kalıcı olması için para politikasındaki mevcut sıkı duruşun sürdürülmesi gerek.
TL'de önlemler sürecek
* Kurul ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etti.
* Önümüzdeki dönemde küresel ve yurt içi oynaklıklar yakından takip edilerek döviz ve Türk lirası piyasalarında gerekli önlemler alınmaya devam edilecek.
* Oynaklığın artarak sürmesi halinde, sıkı likidite politikası korunurken yabancı para cinsinden kıymetlere dayalı fonlama koşullarının gözden geçirilmesi suretiyle Türk lirasının değerini destekleyici yönde adımlar atılabilecek.
* Küresel oynaklıklarda kalıcı bir düşüş yaşanması veya Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının küresel oynaklığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini kalıcı olarak azaltması halinde para politikasının daha dar ve standart bir faiz koridoru içerisinde uygulanabileceği değerlendirmesini sürdürmekte