Merkez'den koridora bir ayar daha

TCMB, ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak için borç verme faiz oranını 50 baz puan artışla yüzde 7.75'e yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını yüzde 7.25'ten yüzde 7.75'e yükseltti.  Para Politikası Kurulu Temmuz'da da faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırarak yüzde 7,25'e yükseltmişti.

PPK toplantısında politika faizin yüzde 4.5'te bırakılması kararlaştırılırken, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizi de yüzde 3.5'te sabit kaldı.

PPK'nın yayınladığı açıklamanın tam metni şöyle:

"Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurt içi nihai talepte ve ihracatta ılımlı bir büyüme
gözlenmektedir. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında gözlenen kademeli iyileşme sürmektedir. Mevcut politika çerçevesi alınan makro ihtiyati önlemlerin de desteğiyle cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye devam edecektir."

"Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflama sürmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulunmuştur."

"Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlaması beklenmektedir. Ancak hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla Kurul, para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak amacıyla borç verme faiz oranı yüzde 7.25'ten yüzde 7.75'e yükseltilmiştir."

"Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin korunmasının önemli olduğu
değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır."

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."