Moody's öncesi satış baskısı arttı

Gelişen piyasalardaki bozulma ve Moody's'ten olumsuz açıklama gelebileceği endişesiyle Dolar/TL 2.15'e çıktı; borsa yüzde 1.5 düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelişmekte olan piyasalardaki bozulmanın yanı sıra üst düzey iki AK Partili yetkilinin cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesini açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den olumsuz bir açıklama gelebileceğine işaret etmeleri para ve sermaye piyasalarında satışlara neden oldu.

Dolar/TL bankalararası işlemlerde 2.15 seviyesine çıkarken, borsada yüzde 1.5 değer kaybı yaşadı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin cuma günü kredi notu ve görünümü hakkında rutin değerlendirmesini açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye hakkında pozitif değerlendirme yapması gerektiğini ancak geçmiş performanslara bakıldığında bunun bir sürpriz olacağını söyledi.

Zeybekci'nin açıklamalarından birkaç saat sonra ise AK Parti Milletvekili Salih Kapusuz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Her Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi bir kriz çıkarmaya çalışanların yine kriz arayışı içerisinde olduklarına dair duyumlar alıyoruz. Seçim öncesi Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye yönelik bir takım girişimlerin olduğuna dair söylentiler var. Umarız bunlar doğru değildir. Standard&Poor's, Moody's gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının daha önce subjektif kriterlerle Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hazine ile kredi derecelendirme anlaşması bulunan Moody's Türkiye'yi "negatif" görünümle yatırım yapılabilir seviye olan "Baa3" düzeyinde derecelendiriyor.

Gelişmekte olan piyasalardaki bozulmada ise Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev'in açıklamalarının da etkili olduğu belirtiliyor. Rusya'nın RIA haber ajansı Medvedev'in, AB tarafından Rusya'nın düşük tarifeli havayolu şirketi için açıkladığı yaptırımların ardından Moskova'nın da olası karşı önlemler üzerinde görüşmesi gerektiğini söylediğini duyurdu.

Dolar 2.15'i gördü

Sabah 2.13 seviyesinde olan dolar/TL, bankalararası işlemlerde bir ara 2.15 seviyelerine çıktı. Serbest piyasada dolar 2.1490 liradan, euro 2.8730 liradan kapandı.

Bu sabah yüzde 9.25 seviyesinden açılan ve ihalelerin ardından yüzde 9.08 seviyesine kadar gerileyen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, son gelişmelerle yüzde 9.32'ye kadar yükseldi. Bu sabah yüzde 9.44 seviyesinden açılan ve ihale sonrası yüzde 9.27'ye kadar gerileyen 20 Mart 2024 itfalı eski 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 9.41'e kadar yükseldi.

Borsa yüzde 1,5 düştü

Borsa İstanbul'da da tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle kayıplar hız kazandı. Borsa İstanbul, günü 1.251 puan azalışla 80.641,86 puandan kapattı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,53 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3,3 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 2,58, holding endeksi yüzde 0,89 azaldı.

Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma günü açıklayacağı Türkiye değerlendirmesi öncesinde piyasalarda satış baskısının arttığını belirterek, BIST 100 endeksinin 80.000'e doğru düşüşe geçtiğini ve bu seviyenin güçlü destek olarak takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.