Moody's yeni bir not artırımı için ne dedi?

Moody's Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti, bundan sonraki seyir ödemeler dengesi ve reformlara bağlı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba1'den yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'e yükseltirken, ekonominin dış kırılganlıklara hassasiyetini azaltacak yapısal değişiklikler olmadan kredi notunda yukarı yönlü yeni hareket beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Kredi notu görünümünü "durağan" olarak açıklayan Moody's, Türkiye'nin benzer kredi notuna sahip ülkelerden daha güçlü kamu finansmanı ve ekonomi ölçütlere sahip olduğuna, ancak dış kırılganlıkların da bu ülkelerden fazla olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirmede, "Türkiye'nin ekonomik gücü benzer (nota sahip) birçok ülkeden daha iyi. Ancak cari açık ve kısa vadeli dış borcun döviz rezervlerine oranı ile ölçülen dış kırılganlıkları yatırım yapılabilir ülkeler arasında en yükseklerden biri" denildi.

Türkiye'nin dış dengesizlikleri yüksek olduğu sürece kredi notunun ödemeler dengesine ilişkin faktörler tarafından sınırlanacağını belirten Moody's, "Bu kırılganlıkların yapısal olarak azaltılması, ülkenin kurumsal yapısı veya rekabet gücünün daha da iyileşmesi halinde kredi notu artırılabilir" dedi.

Değerlendirmede Kürt sorunun çözümü gibi siyasi riskleri azaltacak gelişmelerin kredi notu açısından pozitif olduğu kaydedilirken, bunların tek başına kredi notunu artırmak için yeterli olmayacağı belirtildi.

[PAGE]

Not artırımında yapısal reformlar etkili oldu

Moody's'in değerlendirmesinde, not artışında ekonomi ve kamu maliyesi göstergelerindeki iyileşme ile ülkeyi uluslararası sermaye girişlerine karşı daha dayanıklı kılması beklenen yapısal ve kurumsal reformlar etkili olduğu belirtildi.

Türkiye'nin Fitch'in ardından ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşundan daha yatırım yapılabilir not almasıyla birlikte, Türkiye'ye yatırım yapamayan fonların girişinin de önü açılmış oldu.

Moody's Kıdemli Analisti Sarah Carlson, dün Reuters ile telefonda yaptığ ısöyleşide, Türkiye'nin ekonomik ve kamu maliyesi göstergelerinin genellikle, diğer Baa3 notu sahibi ülkelerden güçlü olmakla birlikte; bu ülkelerle aynı derecede kredi notu verilmesinin dış şoklara karşı daha kırılgan olmasından kaynaklandığını söyledi.

Standart Bank'tan Tim Ash, "İnanılmaz... Moody's geçen hafta bu olasılığın düşük olduğunu çağrıştıran şekilde konuşuyordu. Bu uzun zamandır hak edilmişti buna karşılık piyasa tarafından muhtemelen fiyatlanmıştı" dedi.

Moody's açıklamasında, 2009 yılının başından bu yana Türkiye'nin borç yükünün 10 puan düşüşle yönetilebilir bir seviye olan GSYH'nın yüzde 36'sınagerilediği ve önümüzdeki yıllarda bu düşüşün devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Türkiye'nin dış şokları yönetebilmek için yaptığı bir dizi reformun iyi bir temel sağladığını ifade eden Moody's, bunlara örnek olarak bireysel emeklilik sistemine katılımı artırmak üzere yeni teşvikleri, enerji ithalatını azaltmak üzere enerji verimliliğini artırmayı verdi. Değerlendirmede enerji ithalatının cari açığın en büyük bileşeni olduğuna da dikkat çekildi.

Bunlara ek olarak Moody's 2012'de yeni ticaret kanununun uygulamaya geçmesinin kurumsal yönetim standartlarını ve genel olarak rekabetçiliği iyileştireceğini söyledi.

Türkiye'nin borçlarını finanse etme kabiliyetine vurgu yapan Moody's, toplam borç içinde yabancı para cinsi borcun düşük olduğunu ve payının azaldığını belirtti. Yapılan değerlendirmede 2012 sonu itibariyle toplam borç stoku içindeki yabancı para cinsi borç oranının 2003'teki yüzde 46.3 düzeyinden yüzde 27.4'e gerilediği tahmin edildi.