Munzamda sürpriz artış

MB'nin, yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarını bazı vadelerde artırması piyasalar için sürpriz oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası bankaların yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarını bazı vadelerde artırırken, TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulmasına ilişkin imkana yeni bir basamak ilave etti ve ilk dilim hariç rezerv opsiyon katsayını (ROK) 0.1 puan artırdı.

TCMB 1 yıla kadar vadeli döviz tevdiat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılıklar yüzde 12.5'ten yüzde 13'e, 1 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde yüzde 12.5'ten 13'e, 3 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde yüzde 10.5'ten yüzde 11'e yükseltti.

Yapılan açıklamaya TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesi imkanı uygulamasında imkan üst limiti değişmeden dilim sayısına bir basamak ilave edildi ve ilk dilim hariç diğer dilimlerde ROK 0.1 puan yükseltildi.

Zorunlu karşılıklarda yapılan değişiklikle piyasadan yaklaşık 1 milyar dolar likidite çekilirken, yüzde 11.5 olan efektif karşılık oranı yüzde 11.9'a yükseldi.

ROK'ta yapılan değişiklik sonrasında imkan aynı oranda kullanılırsa TCMB rezervlerinde yaklaşık 0.8 milyar dolar artış bekleniyor.

Yeni uygulama 24 Mayıs yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak, tesis dönemi 7 Haziran'da başlayacak.