New York borsası, düşüşle kapandı

Analistler, iki hafta süren düşüş eğiliminin ardından dün son ayların en iyi performansını gösteren endekslerin yeniden düşüşe geçmesinde, Trump'ın dün gece yaptığı açıklamaların etkili olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örülebilmesi için federal hükümetin "kapatılmasını" göze alacağını açıklamasının ardından düşüşle kapandı.

Kapanışta, Dow Jones Sanayi Endeksi 87,80 puan (yüzde 0,40) azalarak 21.812,09 puana, S&P 500 Endeksi 8,47 puan (yüzde 0,35) değer kaybederek 2.444,04 puana ve Nasdaq Teknoloji Endeksi 19,07 puan (yüzde 0,30) düşerek 6.278,41 puana geriledi.

Analistler, iki hafta süren düşüş eğiliminin ardından dün son ayların en iyi performansını gösteren endekslerin yeniden düşüşe geçmesinde, Trump'ın dün gece yaptığı açıklamaların etkili olduğunu belirtti. Trump, ABD ve Meksika arasına duvar örülmesine karşı çıkanları "Amerikan halkının güvenliğini tehlikeye atmakla" eleştirirken "Hükümeti kapatmak zorunda kalsak bile o duvarı inşa edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın bu yorumları, Meksika sınırına duvar örülmesine karşı çıkan demokratlara ve cumhuriyetçilere göz dağı olarak nitelendirildi.

İngilizcede "kapanma" (shutdown) kelimesi bir iş yerinin ya da kurumun finansal nedenlerle faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.

Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de kamu kuruluşları neredeyse her yıl yaşanan bütçe krizleri nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Bütçe krizleri, bugüne kadar federal hükümetin en son 2013'te olmak üzere toplamda 12 kez "kapanmasına" neden oldu.