New York borsası Trump'la rekordan rekora koştu

ABD'de Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana geçen bir ayda, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 7,06, S&P 500 Endeksi yüzde 5,15 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 4,68 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York borsasında endeksler, Cumhuriyetçi Parti adayı ve iş adamı Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesinin ardından son bir ayda rekordan rekora koştu.

Derlenen verilere göre, ABD'de 8 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimlerinden Donald Trump'ın zaferle ayrılmasının ardından New York borsasında endeksler 9 Kasım-8 Aralık döneminde toplam 22 kez tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde Dow Jones Sanayi Endeksi 18.321,47 puandan 19.614,81 puana tırmanarak yüzde 7,06 artış kaydederken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 2.136,10 puandan 2.246,19 puana yükselerek yüzde 5,15, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 5.175,24 puandan 5.417,36 puana ulaşarak yüzde 4,68 kazanç sağladı.

Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana geçen bir ayda Dow Jones Sanayi Endeksi 12, S&P 500 Endeksi 6 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de 4 kez tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.

Dow Jones Sanayi ve S&P 500 endeksleri 21, 22 ve 23 Kasım'da, Nasdaq Teknoloji Endeksi de 21 ve 22 Kasım'da arka arkaya kendi rekorlarını yeniledi. Her 3 endeks, 21 Kasım'da, Aralık 1999'dan beri ilk defa aynı gün birlikte kendi rekorlarını kırarak günü tamamlarken, 22 Kasım'da ise, Mart 1998'den beri ilk defa iki gün üst üste birlikte kendi rekorlarını yenilemiş oldu.

Piyasada güven ortamının oluşması uzun sürmedi

ABD'deki seçimlerde Trump'ın, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın önüne geçmesiyle piyasalara ilk başta endişenin hakim olmasına ve seçimin nihai sonuçları açıklanmadan Dow Jones vadeli işlemlerin 750 puan (yüzde 3,3) düşüş kaydetmesine karşın yatırımcıların Trump'ın ekonomi politikalarını benimsemeleri ve piyasada güven ortamının oluşması uzun sürmedi.

ABD'li sermaye yönetim firması Goldman Management'ın Başkanı Steve Goldman yaptığı açıklamada, Trump'ın seçim kampanyası sırasında ABD'de kurumlar vergisini yüzde 35'ten yüzde 15'e indirme vaadinde bulunduğuna işaret ederek, "Trump'ın ekonomi politikaları yatırımcılar tarafından büyüme odaklı olarak yorumlandı." dedi.

Yatırımcıların, kurumlar vergisinin inmesiyle istihdamın artacağına ve ekonomik büyümenin daha hızlı yakalanacağına inandığını ifade eden Goldman, bunun New York borsasındaki endeksleri olumlu etkilediğini kaydetti.

Goldman, Trump'ın altyapı harcamalarına 1 trilyon dolar ayırma planının da yatırımcılar tarafından kamu harcamalarının artmasına ve yeni iş imkanları sağlanmasına olanak sağlayacağı şeklinde yorumlandığını belirterek, altyapı harcamalarında artış beklentisinin ABD'li büyük yatırım bankalarının hisselerine olan talebi yükselttiğini vurguladı.

"Yeni yapı, Trump'ın büyüme odaklı ekonomi stratejilerinin onaylanmasını kolaylaştıracak"

Steve Goldman, başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasına ek olarak ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde de çoğunluğu Cumhuriyetçilerin elde ettiğini belirterek, "Beyaz Saray, senato ve kongreyle birlikte birleşik bir yönetim ve yasama yapısı olacak. Bu, Trump'ın büyüme odaklı ekonomi stratejilerinin onaylanmasını kolaylaştıracak." şeklinde konuştu.

Goldman, New York borsasında yükseliş trendinin gelecek yılın ilk çeyreği boyunca devam etmesinin öngörüldüğünü de bildirdi.

Bu arada, Trump'ın başkan seçilmesinden 2 gün sonra, 10 Kasım'da, ABD'li yatırım bankacılığı devlerinden Wells Fargo'nun hisse başına değeri yüzde 8, Bank of America, Goldman Sachs ve Citigroup'un hisseleri yüzde 4'er, JP Morgan Chase hisseleri de yüzde 3 yükselmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir