OPEC sonrası petrolde düşüş hızlandı

OPEC, petrol arzının azaltılması için üretimi düşürme konusunda anlaşamayınca petrol fiyatları hızla geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ham petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin Haziran 2014'ten bu yana fiyatların yüzde 60'tan daha fazla düşmesine neden olan petrol arzının azaltılması için üretimi düşürme konusunda anlaşamayınca değer kaybına devam etti. 

ABD ham petrolünün varil fiyatı 45 sent değer kaybederek 39.52 dolara gerilerken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 35 sent düştü ve 42.66 dolara indi. 

OPEC, Cuma günü Viyana'da gerçekleştirilen toplantıda aldığı kararla, Başkan Emmanuel Ibe Kachikwu'nun yaptığı açıklamaya göre, günlük 31.5 milyon varil petrol üretecek. Grup, 18 aydır uymadığı günlük 30 milyon varil olan önceki üretim tavanını bir kenara bıraktı. 

Genel Sekreter Abdalla El-Badri, OPEC'in yeni üretim tavanı kararı için Haziran ayına kadar bekleme kararı alındığını belirtti. 

OPEC'in petrol üretimini kısmaması fiyatlamaya negatif yansıdı. 

Analistlere göre, ham petrolde yeni bir düşüş eğilimi başlayabilir. Amerikan ham petrolde satış baskısının devam etmesi durumunda 38.70 ve 38.20 seviyeleri, olası toparlanma görülmesi durumunda ise 40 dolar seviyesi izlenebilir. Brent petrolde ise 43 dolar altında satış baskısı devam ediyor. Satışların devam etmesi durumunda 42.30 ve 41.90 seviyeleri, olası toparlanma görülmesi durumunda ise 43.60 seviyesi izlenebilir.

OPEC Petrol Sepeti

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepetinin varil fiyatı 4 Aralık'ta sona eren haftada, 0,77 dolar düşüşle ortalama 38,53 dolar oldu.

OPEC Petrol Sepeti, bir önceki hafta ortalama 39,30 dolar seviyesindeydi.

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.