Ortadoğu petrolde kârdan zarar ediyor
Ham petrol üretim fiyatlarındaki maliyet farklılıkları ve sebepleri hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Abdurrahman Satman, "Üretim maliyeti yüksek olan ülkeler zarar ederken Ortadoğu ülkeleri sadece kârdan zarar ediyor" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Petrol Doğalgaz Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman, ham petrol üretim fiyatlarındaki maliyet farklılıklarını ve sebeplerini değerlendirdi.
Maliyet fiyatlarında en önemli etkenlerin petrolün türü ve çıkarıldığı yer olduğunu ifade eden Satman, yoğunluğu ağır olan petrolün maliyetinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Satman, yoğunluğu daha hafif olan petrol türünde ise maliyetin daha da düştüğünü vurgulayarak, "Ortadoğu'daki gibi hafif olan petrol daha rahat üretilebiliyor, ABD'nin bir kısmında olduğu gibi ağır olan petrolün üretim maliyeti ise yüksek. Karadan çıkarılan petrolün maliyeti düşükken, denizden (off-shore) çıkarılan petrolünki yüksek oluyor. Çünkü özel sondaj, ekipman ve platform gerekiyor" diye konuştu.
"Ortadoğu ülkeleri kârdan zarar ediyor"
ABD'nin petrol fiyatları üzerinde önemli etkisi olduğunu aktaran Prof. Dr. Satman, şöyle konuştu:
"ABD'nin Ortadoğu'da ortak olduğu ya da kontrol altına almaya çalıştığı yerler var. Bunun yanında ülkede yeni teknolojiler geliştirildi. Kaya gazı olarak bilinen gazın da etkisi büyük. Ortadoğu'da ham petrol üretim maliyeti 5-10 dolar seviyesinde bulunuyor. İngiltere'nin de ortaklıklarının bulunduğu Kuzey Denizi'nde ise bu rakam 50-60 dolar seviyelerine çıkıyor. Üretim maliyeti yüksek olan ülkeler zarar ederken, Ortadoğu ülkeleri sadece kârdan zarar ediyor."
Satman, Türkiye'de ham petrol üretim fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna dikkati çekerek, petrolün yüzde 95'inin ithal edildiğini ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ise ülke ekonomisine olumlu katkı sağladığını kaydetti.
En yüksek petrol rezervi Venezuela'da
BP'nin "Dünya Enerji İstatistiksel İncelemesi - Haziran 2017 Raporuna" göre, dünyada petrol rezervi en yüksek ülke 300,9 milyar varille Venezuela oldu. Bu ülkeyi 266,5 milyarla Suudi Arabistan, 171,5 milyarla Kanada, 158,4 milyarla İran ve 153 milyarlık rezerv ile Irak izledi.
Rapora göre, dünya genelinde toplam 1 trilyon 706,7 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. ABD, günlük 12,4 milyon varil petrol üretimiyle dünya genelinde birinci sırada yer alırken, onu 12,3 milyonla Suudi Arabistan, 11,2 milyonla Rusya, 4,6 milyonla İran ve 4,4 milyon varil ile Irak takip ediyor.
Dünya genelinde günlük petrol üretiminin 92,1 milyon varil olduğu belirtilen raporda, tüketimin ise günlük 96,5 milyon varile ulaştığı belirtildi.