Özel bankacılık müşterilerinde mevduat ağırlığı çok fazla

Bankalarda 1 milyon liranın üzerinde hesabı olan mudi sayısı 119 bine ulaştı. Bu kişilerin büyük oranda mevduatı tercih ettiğini belirten TEB Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, alternatif yatırım araçlarını daha çok kullandırmak için çalıştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “TEB Özel Bankacılık Bodrum Golf Turnuvası” nedeniyle düzenlediği basın toplantısında hem bankasının çalışmalarını anlattı hem güncel soruları yanıtladı. Bu kapsamda özel bankacılık faaliyetlerini anlatan Mendi, 14 “Özel Bankacılık Merkezi” ve 10 “Şube içi Hizmet Noktası”yla bu alanda yaklaşık 10 bin müşteriye hizmet verdiklerini söyledi. Kendileri açısından hesabında 1 milyon TL üzeri portföyü olan mudileri özel bankacılık müşterisi olarak kabul ettiklerini hatırlatan Mendi, “En çok tercih edilen, özel bankacılık ve varlık yönetiminde ilk akla gelen referans noktası olmayı amaçlıyoruz” dedi. Mendi, bu tür müşterilerin yatırım portföy tercihleriyle ilgili şunları anlattı:

Faiz daha da düşecek

“Özel bankacılık müşterilerimizin yatırım portföyü Türkiye’deki ortalamalara benzer bir yapıda. Mevduatın ağırlığı bizde de çok fazla. Yüzde 80’lere ulaşıyor. Bu nedenle mevduat dışı ürünleri daha çok kullandırmak önemli amaçlarımızdan biri. Müşterilerimizi alternatif yatırım araçlarını anlatmaya devam ediyoruz. Mevduatında dışındaki yatırım araçlarının ilk sırasında ise Hazine kağıtları bulunuyor. Şirket tahvilleri ve fonlar daha sonra geliyor. Hisse senedi tercihi ise oldukça sınırlı.” Mendi ayrıca, özel bankacılık müşteri sayısında bu yıl yüzde 11’lik artış hedeflediklerini belirtti.

Son dönemini önemli tartışma konularından olan mevduat faiziyle ilgili soruları da yanıtlayan Mendi, bu süreci yılın ilk döneminde özellikle Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) canlandırdığı kredi pazarının etkilediğine dikkat çekti. Halen düşüş içinde olan mevduat faizlerinin son çeyrekte daha da gerileyeceğini ifade eden Mendi, bu alanda yaşanan rekabetin özel bankacılık çalışmalarına etkisiyle ilgili de şunları söyledi: “Fiyat rekabeti yarışının içine girmedik. Müşteri kaybına rağmen mevduat yarışına girmedik. Kalıcı müşteri peşindeyiz.” Mendi ayrıca, döviz hareketleri ve Türkiye piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle yurt dışına aşırı bir portföy kaçışı görmediklerini vurguladı.

Bu yıl 111 sporcu katıldı

Bodrum Golf Kulübü işbirliğiyle ilki 2015’te düzenlenen “TEB Özel Bodrum Golf Turnuvası”na bu yıl 111 sporcu katıldı. Gökhan Mendi, “Aktif golf oyuncularının sayısını artmasını hedefl iyoruz” dedi. Finans dışı alanlarda hizmet vermenin önemine işaret eden Mendi, 2 yıl önce başlattıkları “TEB Özel Dijital Müze” ile gizli kalan koleksiyonları gün yüzüne çıkardıklarını, bunun büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Desteklediği ‘start-up’ları yurt dışında tanıtacak

“Melek Yatırımcı” ve “Girişim Evleri” faaliyetleri hakkında yeni bilgiler veren Genel Müdür Yardımcısı Mendi, projesini beğendikleri ”start-up”lara TEB olarak iş vereceklerini açıkladı. Bu kapsamda 43 başvuru arasından seçtikleri dört projenin sahiplerine uzmanlık eğitim verdiklerini, başlangıç mali desteği sağladıklarını anlatan Mendi, şöyle devam etti: “Öncelikle iki projeyi (şirketi) faaliyet sokacağız. Bunlardan biri ‘dijital danışmanlık’ için özel altyapı sunacak. Diğeri çağrı merkezleriyle yapabileceğiniz herşeyi mobil uygulama üzerinden sunacak. İçeriğinde yapay zeka olacak. TEB-BNP Paribas açısından da bir ilk proje olacak. ‘Özel Yatırımcı Kulübü’ne de tanıtacağımız bu şirketleri daha sonra dünyaya da açmak istiyoruz. Paribas’ın ilişki ağını kullanacağız.” Mendi ayrıca, “Süper Melekler” adını verdikleri yatırımcı kulübüne halen 30 yatırımcının üye olduğunu belirtti. Toplantıda verilen bilgiye göre Türkiye’de “Melek Yatırımcı Sertifikası” veren tek banka olan TEB, bugüne kadar bu sertifikayı 42 yatırımcıya verdi. Hazine tarafından verilen bu sertifikaların toplam sayısı ise 410. Ancak bu yatırımcıların iştahının yetersiz olması dikkat çekiyor. Hazine bu konuda canlılık sağlanması için yeni bir çalışma içine girdi.

Varlık başına ilgi var

TEB Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, son “Varlık Barışı”yla ilgili olarak kendilerine de çok sayıda bildirim geldiğini belirtti.