Özel sektörün dış borcu arttı

Ocak ayında uzun vadeli kredi borcu 203 milyar dolara, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borç ise 14,9 milyar dolara çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, 2017 yılı Ocak sonu itibariyle bir yıl öncesine göre arttı.

Uzun vadeli kredi borcu 437 milyon dolar artarak 203 milyar dolara, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu ise 649 milyon dolar artarak 14,9 milyar dolara ulaştı. Borcun yüzde 52.3'ü finansal kuruluşlara, yüzde 47.7'si ise finans dışı kuruluşlara ait.

Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 347 milyon dolar arttığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 66 milyon dolar azalışla 24,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 165 milyon dolar azaldı, tahvil stoku ise 50 milyon dolar azalışla 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 343 milyon dolar arttığı, tahvil stokunun ise 5,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2016 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 435 milyon dolar artışla 10,7 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 320 milyon dolar artışla 2,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Ocak sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç bir önceki yıl sonuna göre 385 milyon dolar artarak 148,2 milyar dolar oldu. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 585 milyon dolar artarak 14,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.