Özel sektörün kredi borcu azaldı

Özel sektörün kısa vadeli kredi borcu 2.7 milyar dolar azalışla 15.9 milyar dolar seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özel sektörün yurt dışından sağladığı ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu ekimde 2.7 milyar dolar azalarak 15.9 milyar dolar olurken, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri ise toplam 64.8 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ise ekim sonunda 2017 yılı sonuna göre 9.1 milyar dolar düşüşle 213 milyar dolar seviyesine geldi.

TCMB verilerine göre; özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunun bir yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında kasımda 6.1 milyar dolar, aralıkta ise 7.67 milyar dolarlık ödemesi bulunuyor.

Uzun vadeli borcun detaylarında bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 7.1 milyar dolar azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 1.6 milyar dolar azalışla 28.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 869 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise 893 milyon dolar azalışla 3.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2.5 milyar dolar arttı, tahvil stoku ise 10 milyon dolar artışla 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2017 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2.7 milyar dolar azalışla 10 milyar dolar; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 412 milyon dolar artışla 3.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Sektör dağılımı incelendiğinde, ekim sonu itibarıyla, 213 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48.3'ünü finansal kuruluşların, yüzde 51.7'sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, 15.9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 74.3'ünü finansal kuruluşların, yüzde 25.7'sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.