Petkim, 44.4 milyon TL net kâr elde etti

İlk 3 aylık dönemde 937 milyon TL ciro yapan şirketin brüt kârı yaklaşık 84 milyon TL olurken, FAVÖK rakamı da 47.7 milyon TL’ye çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. yılın ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL. net kar açıkladı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 37 milyon TL net karelde eden Petkim’in brüt karı 84 milyon TL, brüt kar marjı yüzde 8.96,FAVÖK rakamı da 47.7 milyon TL oldu. 2015 yılı ilk çeyrek cirosu 937 milyon TL olan şirketin kapasite kullanım oranları da yüzde 86.6 düzeyinde gerçekleşti. 

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılında 5 yılda bir gerçekleşen planlı bakım duruşlarının gerçekleştirildiğini, duruş maliyetleriyle birlikte 200 milyon dolarlık yatırımın tamamlanarak Petkim’in hacminin yüzde 13 büyüdüğünü söyledi. Bu büyüme ve yatırımların etkisinin yılın ilk çeyreğinde finansal sonuçlara yansıdığını belirten Korkut, “Yatırımlarla büyüyen şirketimizin operasyonel verimliliği arttı, enerji ve birim hammadde maliyetlerinde azalma oldu. Bu beklediğimiz bir durumdu; çeyrek bazlı baktığımızda son dönemlerin en iyi finansal verilerine ulaştık. Bu verimliliğin kalıcı etkileri olacağını görüyoruz. Bizim için sürdürülebilir kârlılık hedefi önemli, buna göre hareket ediyoruz.” dedi.

Petrokimya piyasalarını etkileyen iki temel etkenin petrol fiyatları ve dövizdeki değişimler olduğunu anlatan Korkut, bu konuda alınan doğru pozisyon sayesinde finansal sonuçlara katkı sağlandığını dile getirdi. Geçen yıl petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandığını ve aynı yıl içinde neredeyse 3 kat fiyat farkı ortaya çıktığını kaydeden Korkut, şimdi yeniden bir çıkış başladığını bunun çok hızlı olmayacağını ifade ederek Türkiye için ideal petrol fiyatının varil başına 75-80 dolar bandı olduğunun altını çizdi. Petrol ve dövizde yaşanan dalgalı dönemlerde müşteriler açısından yerli hammadde üreticisi olarak Petkim’in değerinin daha çok ortaya çıktığını söyleyen Korkut, “Biz bu süreçte yurtiçi talebe daha çok önem verdik, müşterilerimizin üretim gücüne destek olmak adına ihracatımızı kısarak iç piyasaya daha fazla önem verdik” diye konuştu.