Petrol 2 yılın zirvesindeki seyrini sürdürüyor

Suudi Arabistan'da yaşanan gelişmelerin de yükselişi desteklemesi sonrası Brent petrolün varil fiyatı 62,43 dolar seviyesine kadar çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brent petrolün varil fiyatı cuma günü yüzde 2'ye yakın artışla 62,20 dolara kadar yükseldi. Böylece Brent türü ham petrolün varil fiyatı Temmuz 2015'ten beri en yüksek seviyesinden alıcı bulmuş oldu.

Brent petrol haftanın ilk işlem gününe de yükselişle başladı. Açılışta yüzde 0,40'a yakın artışla 62,43 seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, 62 doların üzerinde dengelendi. Batı Teksas türü ham petrolün varili ise 55,82 dolardan alıcı buldu.

Analistlere göre petrolün bu seviyeye çıkmasının iki nedeni var. İlki ABD'de petrol sondaj kuyusu sayısının azalması. İkincisi ise Suudi Arabistan'daki gelişmeler...

ABD'de, Baker Hughes'un verilerine göre, aktif petrol sondaj kuyusu sayısı mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye indi.

Suudi Arabistan'a Yemen tarafından balistik füze fırlatıldı. Husilerin gönderdiği füze, ülkedeki savunma sistemi sayesinde hava imha edildi. Bu gelişme sonrası ülkede bazı önemli görevden almalar yaşandı. Görevden almaların zamanlamasının füze saldırısıyla bir ilgisi olmadığı düşünülüyor. Hükümet ve silahlı kuvvetlerde yaşanan görevden almaların ardından, aralarında görevlerinden alınan bakanların da olduğu çok sayıda eski bakan ve emir gözaltına alındı.

Suudi Arabistan'daki yolsuzluk soruşturmasının OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarını destekleyen Veliaht Prens Mohammed bin Salman'ın elinde toplanması ile sonuçlanabileceği beklentisi petrolü yukarı yönlü destekliyor. 

Brent petrol TSİ ile 09.58'de 62,31 seviyesinden işlem gördü.

Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 62,42 ile 62,54 dolar aralığının direnç, 62,18 ile 62,30 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceğini belirtiyor.