Petrol fiyatları 3 haftanın zirvesinde

OPEC üyelerinin arz kısıntısı konusunda anlaşma sağlayacağı beklentileriyle petrol 3 haftanın zirvesine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin arz kısıntısı konusunda anlaşma sağlayacağı beklentileriyle dün yüzde 5'in üzerinde değer kazanırken, bugün 49,61 dolarla 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Gelecek hafta Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısı öncesinde, üyelerin arz kısıntısına yönelik anlaşma ihtimalinin yüksek olduğu haberleri petrol fiyatlarındaki hızlı artışı beraberinde getirdi.

Dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının ardından üretici ülkeler arasında üretimin şu anki seviyelerde dondurulmasına dair bir anlaşmaya varılabileceği iyimserlik arttı. Putin, Pazar günü yaptığı bir açıklamada, "OPEC'teki ortaklarımızın bizden istedikleri her şeyi yapacağız. Üretimin dondurulması bizim için bir mesele değil" dedi.

Söz konusu gelişmenin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 5 değer kazanarak günü 49,12 dolardan tamamladı. Bugün ise 49,61 dolarla 3 haftanın en yüksek seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.20 itibarıyla 49,17 dolardan işlem görüyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 6,1 yükselişle günü 48,44 dolardan tamamlaması sonrasında bugün 48,5 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, sakin veri akışı dolayısıyla arza ilişkin gelişmelerin fiyatlamalarda belirleyici olmayı sürdürdüğüne işaret ederek, dolar endeksindeki dengelenme sürecinin ise fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskıyı azalttığını kaydetti.

Teknik açıdan Brent türü ham petrolün varil fiyatı için 100 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 47,8 doların önemli destek konumuna geldiğini belirten analistler, bu seviyenin üzerinde 50,4 ve 51,3 doların direnç olarak izleneceğini ifade etti.