Petrol fiyatları ABD ve Çin'den destek buldu

ABD'de ham petrol stoklarının azalmasının yanı sıra Çin'in petrol üretiminin azaltılması petrol fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatları ABD'de ham petrol stoklarının azalmasının yanı sıra Çin'in petrol üretiminin azaltılması ve OPEC'in daha önce açıkladığı üretimi kısma planlarını destekleyen açıklamalarıyla bugün yükseldi.

Uzmanlar doların değer kaybının da petrolü ithalatçı ülkeler için daha ucuz hale getirerek talebi desteklediğini belirttiler.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün dün akşam açıkladığı verilere göre ABD ham petrol stokları 14 Ekim haftasında 3.8 milyon varil gerileyerek 467.1 milyon varile indi. Piyasalarda şimdi ABD'nin resmi enerji kurumunun bugün açıklayacağı ham petrol ve yakıt stoku verileri bekleniyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo ise, daha önce mutabık kalınan petrol üretimini kısma uzlaşısının 30 Kasım'daki OPEC toplantısında hayata geçirilmesi konusunda iyimser olduğunu açıkladı. Petrol üretimini azaltmak için 2008'den bu yana ilk defa uzlaşan OPEC'in şu anda günde 33.6 milyon varil olan üretimini 32.5 milyon varile indirmesi planlanıyor. OPEC bu uzlaşıya Rusya dahil grup üyesi olmayan ülkelerin de riayet edeceğini tahmin ediyor.

Bu gelişmeler çerçevesinde bu sabah itibariyle Brent petrolün varil fiyatı 52.11 dolar; ABD hafif petrolünün varil fiyatı 50.74 dolar seviyesinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir