Petrol fiyatları Çin'le toparlanıyor

Petrol fiyatları hızlı yaşanan kayıpların bir kısmını geri aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Online

Çin piyasalarında görülen sert satışlar ve İran görüşmelerinin etkisiyle sert düşen petrol fiyatları, haftanın başlarında gösterdiği düşüşün ardından Çin hükümetinin borsalarda yaşanan satışın önüne geçmek için aldığı önlemlerle beraber bugün toparlanmaya başladı. 

Salı günü 55 dolar/varili test eden Brent petrol bu sabah 57.9 dolar/varilden işlem görüyor.

Diğer taraftan, ABD ham petrolünün varil fiyatı 75 sent yükselerek 52.40 dolardan işlem görmesine rağmen geçtiğimiz haftanın sonundaki seviyenin yüzde 8 altında kalmaya devam ediyor. 

"Tepki alımları devam ediyor"

İntegral Menkul Değerler tarafından hazırlanan "Petrol Fiyatları Analizi"nde şu tespitlere yer verildi;  
"ABD ham petrolü dün açıklanan stok verileri ile düşerken, Çin'de piyasaların enflasyon ile moral bulması ardından yeniden yükselişe geçti. Dün açıklanan verilere bakıldığında stoklardaki artışın 2 haftadır devam ettiği görülüyor. Artan üretim ile birlikte rafineri kapasitelerindeki düşüş stokların artmasındaki ana etken olarak karşımıza çıkmakta. Arz kanadında genel görünüm üretim fazlasının devam edebileceği yönünde. Hem OPEC hem de ABD üretimdeki artış trendini ılımlı şekilde koruyor. 

Talep kanadında ise Çin borsalarının bugün açıklanan Çin enflasyonu verisi ile toparlanması ham petrolün de yukarı yönlü hareketini destekliyor. FOMC tutanaklarından çıkan notlarda da Çin'e yapılan vurgu, ham petrolün talep kanadında Çin'i takip edeceğinin göstergesi olacaktır."