Petrol fiyatları haftaya düşüşle başladı

Bugün Çin'de açıklanan HSBC öncü imalat sanayi PMI verisinin 8 ayın en düşüğüne gerilemesiyle talebe yönelik endişelerin artmasının ardından, petrol fiyatlarında düşüşler gözleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petrol fiyatlarında, yeni haftanın ilk işlem gününde Çin'de açıklanan HSBC öncü imalat sanayi PMI verisinin 8 ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından, talebe yönelik endişelerle satıcılı bir seyir izleniyor. 

Brent petrolün varil fiyatı, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ardından küresel piyasalarda doların güç kazanması ile 105,4 dolara kadar gerilemişti. ABD'de olumlu yönde gelen imalat verisinin ardından hafta içindeki kayıplarının bir kısmını telafi eden Brent petrolün varil fiyatı, haftayı 107 dolar sınırından tamamladı. Bugün ise Çin'de açıklanan HSBC öncü imalat sanayi PMI verisinin 8 ayın en düşüğüne gerilemesiyle talebe yönelik endişelerin artmasının ardından, Brent petrolün varil fiyatında sınırlı da olsa düşüşler gözleniyor. Güne 106,78 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 106,59 dolar seviyelerinden alıcı buluyor. 

Analistler, Brent petrolün varil fiyatında talebe yönelik beklentilerin fiyatlamalara yön verdiğini dolayısıyla küresel ekonomik verilerin takip edileceğini belirterek, Ukrayna ile Rusya arasındaki gelişmelerin de fiyatlar üzerinde etkili olabileceğine dikkati çekiyor. Brent petrolün varil fiyatında 107,2 dolar seviyesinin altında kalındığı sürece satıcılı seyrin devam edebileceğini ifade eden analistler, 106,1 dolar ve 105,4 dolar seviyelerinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor. 

Geçen hafta boyunca yatay bir seyir izleyen ABD Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise cuma gününü 99,58 dolardan tamamladı. Bugün 99,0-99,60 dolar dar bandında hareket eden ham petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 99,50 dolar seviyelerinden işlem görüyor. 

Analistler, ham petrolün varil fiyatında 12 Mart'tan bu yana gözlenen sıkışık seyrin devam ettiğine işaret ederek, yön tayini açısından bu bandın dışına çıkılması gerektiğini dile getiriyor. Ham petrolün varil fiyatında 100 dolar seviyesinin önemini koruduğunu vurgulayan analistler, bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda kademeli olarak yükselişlerin devam edebileceğini ifade ediyor. Analistler, 98,3 dolar seviyesinin ise destek olarak takip edileceğini, bu seviyenin altına inilmesi halinde 96,7 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.