Petrol fiyatları yılı düşüşle kapatacak

2014 yılında ciddi düşüşler yaşayan petrol fiyatları, yılı yine değer kayıplarıyla kapatmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk Altun - dunya.com

Petrol fiyatları 2014 yılında, 2008 finansal krizinden bu yana arz yönlü gerçekleşen en büyük düşüşü yaşadı. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği'nin (OPEC) bu yıl talep karşısında fazla olan arz kısıtına gitmemesiyle ham petrol fiyatlarında sene ortasından bu yana yüzde 50'ye yakın gerileme yaşandı. 

2014 yılında gördüğü sert değer kayıpları ile adından sıkça söz ettiren ham petrol fiyatları, yılın son işlem gününü de düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Çin'in PMI verisi sonrasında bugün 56,72 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatları, şu dakikalarda 57 dolar seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. 

Petrol fiyatları, 2014 yılı Haziran ayında 112 dolar seviyelerini görmüştü.  

Çin'de 7 ay sonra bir ilk

Çin'de açıklanan HSBC imalat sektörü PMI verisi, petrolde talep yönlü endişeleri tekrar ön plana çıkardı ve petrol fiyatlarını daha da geriletti. 

Çin'de imalat sektörü PMI'ın 7 aydır ilk kez düşüş göstermesinin ardından ICE'de Şubat vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 57 dolar seviyesinin altına gerileyerek 56,72 dolar seviyesini gördü. 

Libya'daki yangın söndürüldü

Petroldeki düşüşte Libya'da petrol üretim tesisinin yakınlarında meydana gelen yangının söndürülmesi de etkili oldu.

Bugün ABD'den açıklanacak olan stok verileri önemle takip edilecek. ABD’de stokların yüksek seviyede kalacağı bekleniyor. 

OPEC baskı yaratıyor

Küresel çapta yaşanan arz fazlası ve talep yetersizliği fiyatları aşağı çekmeye devam ediyor. 

OPEC’in pazar payını koruma amacıyla üretimi düşürmemesinin petrol fiyatlarının 2015 yılında da düşük seyredeceği beklentilerini artırması, petrol üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.