Petrol fiyatlarında büyük düşüş

Brent petrolün varil fiyatında yüzde 3,8 düşüş yaşanırken, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatındaki kayıplar yüzde 4'ü aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrasında hızlı yükselen petrol fiyatları, bugün kazançlarının büyük bir kısmını geri verdi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan petrol stokları verisinin beklentileri aşmasının ardından 52,7 dolar seviyesine geriledi.

Buna karşın, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Başkan Janet Yellen'ın faiz artırımına ilişkin beklentilerin ertelenmesini gündeme getiren açıklamalarının ardından yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı, günü yüzde 5,8 artışla 56,25 dolardan tamamladı.

Bugün ise güne 56 doların hemen üzerinden başlayan Brent petrolün varil fiyatı, küresel büyümeye ilişkin endişeler ve dolar endeksindeki toparlanmanın etkisiyle dünkü kazançlarının çoğunu geri verdi. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 3,8 değer kaybıyla 54,11 dolardan işlem görüyor.

Analistler, EIA'nın açıkladığı haftalık ham petrol stoklarının 4,1 milyon varillik artış beklentilerinin üzerinde 9,6 milyon varil yükseldiğini anımsatarak, bu durumun petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı yaratmaya devam ettiğini belirtiyor.

Brent petrolün varil fiyatında 57 dolar seviyesinin direnç konumuna geldiğini dile getiren analistler, düşüşün devam etmesi durumunda 52,5 dolar desteğinin tekrar gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün Mart 2009'dan bu yana en düşük seviye olan 42 dolar sınırına geriledikten sonra gelen alımlarla yükselişe geçti ve günü 42,83 dolardan kapattı. Bugün ise dünkü kazançlarının büyük bir kısmını geri vererek 43 dolar sınırının altına inen WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 4 düşüşle 42,86 dolar sınırından alıcı buluyor. Analistler, WTI'nın varil fiyatının 43 doların altında kalıcı olması durumunda satış baskısının artabileceğini ve 41,0-38,0 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğine dikkati çekiyor.