Petrol, kriz dönemi seviyelerine indi

Yatırımcıların küresel petrol arzının yüksek kalmaya devam ettiğine dair endişeleriyle Brent ham petrolü kayıplarını sekizinci güne taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Yatırımcıların küresel petrol arzının yüksek kalmaya devam ettiğine dair endişeleriyle Brent ham petrolü kayıplarını sekizinci güne taşıdı. 

Brent petrolde dün sert satış baskısı 2008 krizinde toparlanmanın görüldüğü 36.50 seviyesine gerilemeye neden oldu. 

Bu seviyeden tepki alımları gelmesine karşın, Brent ham petrolünün varil fiyatı dün 18 sent düşerek 37.74 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolünün varil fiyatı da 8 sent kayıpla 36.23 dolar oldu.

Bu sabah itibariyle baktığımızda, petrol fiyatlarında düşüşün devam ettiği gözleniyor. 

Brent petrolde bu sabah ilk işlemler yüzde 0,40 kayıpla 37,57 dolardan işlem görüyor. 

Petrolde arz fazlalığı ve talep azlığı temel yönden zayıf görüntü oluşturuyor. 

Petrol, piyasa payını korumak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kotası uygulamasından vazgeçmesinin ardından arz fazlalığı devam ediyor. Buna karşın küresel büyümenin yavaşlaması petrol tüketim talebini kısarken, diğer yandan arzın daha fazla artma olasılığı da mevcut. İlk olarak ABD Kongresinde petrol ihraç yasağının kaldırılması konusunda haber kaynakları anlaşmanın yakın olduğunu söylüyor. İkinci olarak ise İran'a yönelik ambargolar kalktığı zaman, İran petrolü de dünya ticaretinde yer alabilecek. 

OPEC: Düşük petrol fiyatları devam etmeyecek

OPEC Genel Sekreteri Abdullan El Bedri, düşük petrol fiyatlarının kalıcı olmadığını, düşük faiz ortamının birkaç ay veya bir yıl içinde değişeceğine inandıklarını söyledi. 

Yeni Delhi'de açıklamalarda bulunan Bedri, OPEC'in makul, adil petrol fiyatları arayışı içinde olduğunu belirtirken, ABD'nin petrol ihracatını serbest bırakma yönünde alacağı bir kararın fiyatlara etki yapmasını beklemediğini de vurguladı. 

OPEC Petrol Sepeti

OPEC Petrol Sepeti dünü 1,16 dolar düşüşle 32,60 dolar/varil oldu.

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün de 33,76 Dolar/varil seviyesindeydi. 

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.