Petroldeki düşüş TL'ye yarıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş TL'yi desteklemeye devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Global piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelere para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı Libya ve Irak'a ilişkin azalan arz endişeleri ile 19 Haziran'da görülen dokuz ayın zirvesini olan 115.71 dolardan 110 doların altına kadar geriledi. Petrol fiyatlarındaki gerileme enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin de azalmasına yardımcı oluyor. Analistler petrol fiyatlarında her 10 dolarlık artışın enflasyonda yaklaşık 0.5 puan, cari açıkta ise 4 milyar dolar civarında artışa neden olduğunu hesaplıyorlar.

Güne 2.1295/2.1300 seviyesinden başlayan Dolar/TL öğleden sonra 2.1245 seviyesinden alıcı buldu.

Bankacılar bundan sonra takip edilecek ilk önemli gündem maddesinin ABD'de yarın açıklanacak Fed'in Haziran ayı toplantısının tutanakları olması bekleniyor. Fed öncesi ABD'de bugün 10 yıl vadeli tahvil getirileri yüzde 2.65'li seviyelerden gerileyerek yüzde 2.60'ın altını test etti.

Tahvil/bono piyasalarında ise 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot ve valörlü kapanışta yüzde 8.37 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.33 valörde son işlem yüzde 8.28 seviyesinde.