Piyasada 'temkinli duruş' sürüyor

Yeni hükümetin kurulma süreci piyasaya yön vermeyi sürdürürken, dışarıda Yunanistan gelişmeleri ve Fed'den gelecek mesajlar bekleniyor. Borsa güne alımlarla başlarken, Dolar/TL 2.7450 seviyelerinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçimlerin ardından bir koalisyon hükümetinin kurulma sürecinin uzayabileceği kaygıları dolarda aşağı yönlü hareketi frenliyor. Dün dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrışan TL, akşam saatlerinde 2.74'ün hemen altında işlem görürken bu sabah güne 2.7370/2.7416 seviyesinde başladı. Dolar/TL saat 09:40 itibariyle 2.7455 seviyesinde yer aldı. Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisiyle geçen haftayı 2.72 civarında tamamlamıştı.

Fed'den daha net sinyal bekleniyor

Genel seçim sonuçlarının ardından geçen haftayı sert dalgalanma ile tamamlayan piyasalarda bu hafta içeride yeni hükümetin kurulma süreci, dışarıda ise Yunanistan ve kreditörleri arasındaki kördüğüme dönüşen görüşmeler ile ABD Merkez Bankası'nın Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı takip edilecek.

Fed'in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, piyasa oyuncuları yaklaşık 10 yıldır ilk defa faiz artışının ne zaman gerçekleşeceğine dair daha net sinyaller için Fed politika yapıcılarını izleyecek.

Tahvil getirileri arasındaki fark açıldı

Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği ve euro bölgesinden ayrılabileceği ihtimali üzerine Alman tahvillerine son altı haftanın ilk gözle görülür güvenli liman akışı gerçekleşti.
Euro bölgesi tahvil yatırımcıları Yunanistan ile uluslararası kreditörler arasında gerçekleşen görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından risk tutarlarını azaltırken, çevre ülke
tahvil getirileri ve Alman tahvil getirileri arasındaki farkın daha da açılmasına neden oldu.

Borsada temkinli yükseliş

Seçim sonrası yeni hükümet kurulmasına dair belirsizlik ve Yunanistan haberleri borsada da temkinli harekete neden oluyor. Yurtiçinde siyasi gelişmeler gündemin en üst sırasındaki yerini korurken, küresel pay piyasalarındaki negatif seyrin de etkisiyle BIST 100 endeksi dün yüzde 2 değer kaybıyla kapandı. Dünkü düşüşün ardından yeni gün ise alıcılı başladı. BIST 100 açılışını yüzde 0,35 artışla 79 bin 226 puandan yaparken, endeks 79.500 seviyelerini test etti.

Analistler, yurtiçinde siyasi gelişmelerin ve Hazine'nin düzenleyeceği 6 ay, 2 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil ihalelerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 79.000 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının artabileceğini kaydediyor.