Piyasada tarihi gün

Gösterge faiz %5.02 ile yeni tarihi düşük seviyeye inerken BİST 100 endeksi 88,669 puanla tarihinin rekorunu kırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi önceki gün kapanışına göre yüzde 3'ün üzerinde yükselişle tarihinin gün içi en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını kırdı. BIST 100 endeksi günü 2.623,69 puanlık yükselişle 88.669,73 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da hisse senetleri ortalama yüzde 3,05 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 3,5 milyar lira oldu.

Salı günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kısa vadede negatif reel faize alışılması gerektiği yönündeki açıklamalarının etkisiyle gösterge tahvilin bileşik faizi tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5'lere kadar gerilerken, faizlerdeki düşüşün pozitif etkileyeceği bankalar başta olmak üzere hisse senedi piyasasında da güçlü alışlar etkisini artırdı. Banka hisseleri bugün ortalama yüzde 4,54 oranında yükseliş kaydederken holding endeksinin yükselişi ise yüzde 2,87 oldu.

Analistler, beklentilerden olumlu gelen makroekonomik verilerin not artırımı ile ilgili beklentiyi artırdığını ve faizlerin düşmeye devam edeceğine yönelik iyimserlikle güçlü alışların endeksi rekora taşıdığını belirtiyor. Yarın açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, endeksin dolar bazlı zirvesinin (51.070 puan) cari kurla 91.500 seviyelerine denk geldiğini ve beklentiler bozulmadığı sürece endeksin gündeminde bu seviyenin olacağını kaydediyor.

Faizdeki düşüş 140 baz puana ulaştı

Gösterge tahvilde bileşik faiz küresel faizlerdeki düşüş trendi, TCMB'nin kısa vadeli faizlerde yeni indirime gidebileceği ve kredi notunda artış olabileceği beklentileriyle yüzde 5.02 ile yeni tarihi düşükte.

Tahvil-bono piyasasında Mart ayı sonunda gelişmekte olan ülke piyasalarına azalan yabancı ilgisi ve TCMB'nin likiditeyi kısmasıyla yüzde 6.40 seviyesinin üzerine çıkan gösterge faiz bu seviyeyi gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi. Bugünkü hareketle birlikte gösterge faizdeki son 1 aylık düşüş 140 baz puana kadar ulaşmış oldu.

Bankacılar, TL cinsi verim eğrisinin genelinde faizlerde düşüş görüldüğüne, düşüşlerin kısa vadede daha belirgin olduğuna dikkat çekerken gösterge faizin kısa sürede yüzde 5 seviyesini de test etmesini bekliyorlar.

Bankacılar son 1 ayda yaşanan sert düşüşte bugünkü Avrupa Merkez Bankası'nın da aralarında bulunduğu küresel merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci politika yaklaşımının küresel faizleri aşağı çekmesinin önemli bir rolü olduğunu ancak bunun yanında Türkiye piyasalarını pozitif ayrıştıran bir çok gelişmenin de bulunduğunu söylediler.

TCMB'nin faiz indirimi ve bu indirimlerin devam edebileceği beklentisi, varlık barışından beklenen fon girişi ve Türkiye'nin son 30 yıldaki en büyük sorunlarından birini çözme yolunda attığı adımlar da son dönemde piyasalardaki pozitif ayrışmanın önemli nedenleri oldu.

Çözüm sürecinin ve beklentilerin altında artan dış ticaret açığının vedolayısıyla cari açığın kredi notunda ikinci bir yatırım yapılabilir notu kolaylaştıracağı beklentisi de faizdeki aşağı yönlü sert seyirde diğer belirleyiciler oldu.

Bir bankanın bono masası işlemcisi, "Dünyada faizlerde ciddi bir düşüş eğilimi var bunun yanında bizde ise TCMB'nin yeniden faiz indirimine gideceği beklentisi de önemli. Bir başka önemli gelişme ise son dış ticaret açığı verisinin beklentiden düşük gelmesi cari açığın da böyle geleceğini göstermesi ve not artışı beklentilerini canlı tutmaya devam ediyor" dedi.

Dünyada büyümenin yeterince kuvvetli olmadığına ilişkin verilerle küresel merkez bankalarının düşük faiz politikalarına devam edecekleri öngörüsü de gelişmekte olan ülke sabit getirili menkul kıymet faizlerinde düşüşe neden oluyor.

Küresel merkez bankalarının başlarında gelen ABD Merkez Bankası (Fed) dün faiz kararını açıklarken bugün ise bir diğer küresel merkez bankası ECB de politika faizinde 1 yıla yakın bir aranın ardından 25 baz puanlık indirime gitti.

ECB Başkanı Mario Draghi, euro bölgesi ekonomisinde faaliyetlerde devam eden zayıflık ve kontrol altında görünen enflasyon sonucu merkez bankasının faiz indirim kararı aldığını söyledi. Draghi, para politikasına yaklaşımımız genişlemeci olmaya devam edecek" dedi.

Faiz indirimi beklentisi güçlü

Öte yandan küresel genişlemeci merkez bankaları politikalara Türkiye de katılırken TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın kısa süre önce enflasyon raporunda yaptığı açıklamalarda yeni faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi.

Başçı, faizlerin düşük makro ihtiyati tedbirlerin sürdüğü çerçeveyi esas aldıklarını, ana fikrin küresel düşük faiz ortamına uyum sağlamak olduğunu söylemişti.

Öte yandan sepet bazında TL faizdeki aşağı yönlü trendleri yaratan gelişmelerden olumlu etkilenirken dolar/TL ise euro/dolar paritesindeki her iki yönlü sert dalgalanmayı yansıttı

Sepet bazında TL bu sabah 2.0778 seviyesinden 2.07'nin hemen üzerine kadar gerilerken dolar/TL gün boyu 1.7892-1.7959 bandında dalgalandı. Dolar/TL TSİ1725'te 1.7948 seviyesindeydi.

Euro/dolar paritesi ECB faiz kararı ve açıklamalarıyla önce 1.32'ninüzerine çıktı ancak Başkan Mario Draghi'nin ECB'nin teknik olarak negatif mevduat faizine hazır olduğunu ifade etmesi sonrası 1.31 seviyesinin altına indi.