Piyasalar enflasyon verisini bekliyor

ABD seçimlerine odaklanan piyasalar içeride enflasyon verisini izleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD başkanlık seçimlerine odaklanan piyasalarda ABD Merkez Bankası'ndan beklentileri bozacak bir açıklama gelmemesi nedeniyle önemli bir tepki gözlenmezken, yurt dışına paralel seyrin bugün de sürmesi bekleniyor.

Yurt içinde bugün saat 10.00'da Ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ekim ayında medyan bazında 1.62 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 7.9 ile bir önceki ankete göre sınırlı geriledi.

Yurt dışında ise saat 13.00'te Euro bölgesi işsizlik, saat 1500'te BOE faiz kararı, saat 15.30'da ABD işsizlik maaş başvuruları, istihdam maliyetleri ve verimlilik, saat 17.00'de ise ABD ISM hizmetler endeksi açıklanacak.

Fed dün sonlanan iki günlük kasım ayı para politikası toplantısında faizleri sabit tutarken, ekonominin ivme kazanması ve enflasyondaki toparlanmayla beraber aralık ayında faizleri artıracağı yönünde sinyal verdi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, piyasada önemli bir değişiklik yaratmayan Fed açıklamasında net bir şekilde faiz artırımı için aralık ayı işaret edilmese de piyasaların 14 Aralık'ta faiz artırımı geleceğini fiyatladığını, ancak bu toplantı öncesinde Fed'in önünde iki istihdam verisi ve başkanlık seçimi sonuçlarının belirsizliğinin bulunduğunu söyledi. Uslu şöyle devam etti:

"Fed'in Aralık'ta faiz artırımına gitmesi pek kolay olmayabilir. Seçim sonucuna dair belirsizliğin ve aralıkta Fed'in faiz artırımına gideceği yönündeki beklentilerin yanı sıra yurt içindeki jeopolitik/siyasi haber akışı da TL'nin performansında belirleyici oluyor. Kısa vadede gelişmeler doğrultusunda dolar/TL'de 3.1273'lük zirvenin aşılması halinde 3.15'teki psikolojik seviye öne çıkacak."

ABD'de birbirlerine yaklaşan anket sonuçları yatırımcılar arasında Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın Demokratik Parti adayı Hillary Clinton'ı mağlup edebileceği endişelerini yeniden artırmasıyla beraber İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıktığı dönem akıllara geldi.

Dolayısıyla seçimlerden beklenmedik bir sonuç çıkması halinde Fed'in yıl sonunda yapması beklenen faiz artırımının gecikebileceği yönünde endişeler de bulunuyor.